I helgen kunde det engelska förbundet IWFF kröna världsmästarna i gåfotboll efter att deras fem tidigare försök att arrangera VM stoppats av covid.

Helgen resulterade i dubbla guld för Sverige i klasserna damer 40 plus och herrar 70 plus.

– Äntligen fick vi visa potentialen i gåfotboll. Det är fantastiskt att personer från olika länder mellan 40 och 80 år kan lära känna varandra genom den här sporten. Det känns som om vi håller på att bilda en stor familj, säger Peter Lundgren, 57, som är landslagschef och som representerar Sverige i Internationell Walking Football Federations internationella råd.

Det här är gåfotboll

Gåfotboll, eller walking fotboll som det egentligen heter, har sitt ursprung i England. Sporten är till för fotbollstokiga 40-plussare som inte längre orkar springa längre ruscher. Precis som namnet avslöjar går spelarna på planen istället. Och för att minska skaderisken är det inte tillåtet att tacklas.

Totalt var det fyra lag som representerade Sverige nere i Florens. Damer i klassen 40 plus och herrar i klasserna 50, 60 och 70 plus. Damerna och herrarna i 70 plus tog båda hem guld i sina klasser, medan herrarna i 50 och 60 plus-klassen fick nöja sig med en tredje respektive fjärde plats. Enskedespelaren Roger Sverndal, 62, och Hammarbyspelaren, Lasse Sund, 69, tillhörde det senare laget.

– Det är lite surt med en fjärdeplats, men vi mötte otroligt tufft motstånd. I de andra lagen hade många av gubbarna spelat aktivt i högsta divisionen och deras fotbolls-skills var intakta. Så att bli fyra är ändå okej, säger lagkaptenen Lasse Sund.

Trots att herrarna i 60 plus-klassen inte tog hem guld är förbundskapten Stefan Lodén nöjd med helgen och lagets insats.

– Det har varit fantastiska dagar med intensiva matcher och mycket umgänge. Vi har blivit vänner för livet med folk från när och fjärran. Gåfotboll är så socialt att det bara knakar om det, säger Stefan.

VM-guld för herrar 70 plus

När visselpipan för sista gången gick i finalen mellan Sverige och Italien stod det klart att Sveriges herrar i klassen 70 plus var världsmästare. Stockholm kan nu stoltsera med att vara hemorten för Enskedespelarna Jocke Liukkonen, 71, Conny Bååth, 73, och Hammarbyspelarna Anders Fors, 72, Lars Ramqvist, 74, Kennet Berg, 72.

Efter mästerskapet blev forwarden Conny Bååth inte enbart krönt världsmästare utan även skyttekung och turneringens främsta spelare. Dessutom gjorde han tre av fyra mål i finalen mot Italien.

Hur kändes det att representera Sverige?– Åh, det kändes så mäktigt. Jag hade aldrig kunnat räknat med att det skulle gå så här bra. Det här har varit en upplevelse utöver det vanliga. Och att vi i laget har fått uppleva det här på äldre dar känns helt fantastiskt, säger Conny.