Hela korsningen mellan Döbelnsgatan och Frej­gatan fylldes av rök under söndagseftermiddagen 8 januari. Den första brandbilen från Östermalm var på plats några minuter efter de första larmsamtalen.

Då hade en av de boende redan hoppat från balkongen på andra våningen och låg mellan parkerade bilar på Frejgatan.

De första rökdykarna mötte var en kvinna och två små barn som tagit hissen ner, svårt skadade av röken. Samtidigt fångade räddningstjänsten en person som hoppade från sitt fönster på första våningen, medan många stod på sina balkonger och ropade på hjälp.

Mitt i var på plats i huset dagarna efter branden.

Mitt i var på plats i huset dagarna efter branden.

Angie Gray

Gick så fort

Branden startade i en ­lägenhet på bottenvåningen, tog sig in hos grannen och skadade sju personer i huset. Förloppet gick ovanligt snabbt, enligt insatsledaren.

– Elden tog sig in när jag öppnade dörren. Allting är borta. Det gick ju så jättefort, säger grannen Laila Nilsson vars lägenhet blev helt förstörd.

I dag är det två lägenheter som fortfarande inte återställts. Boende i de två andra lägenheterna som evakuerades har kunnat flytta hem.

Under renoveringen har Laila Nilsson haft tillfälliga boenden och hoppas på att få flytta hem till sommaren.

– Det har gått hyggligt. Vad gör man, olyckan har ju redan varit framme. Jag har fått anpassa mig.

Trots att branden släcktes efter drygt en halvtimme fortsatte röken att sprida sig genom ventilationen och otäta dörrar. Hela insatsen pågick i runt fyra timmar. Totalt 17 personer i livsfara flyttades eller fick akut sjukvård.

Rök spred sig genom hisschaktet uppåt i huset.

Rök spred sig genom hisschaktet uppåt i huset.

Angie Gray

Nya dörrar

När fastigheten byggdes på 1970-talet var kraven på brandskydd inte lika höga som idag, men brandförsvaret bedömer att skyddet varit särskilt svagt i huset.

I rapporten nämns bland annat att en röklucka längst upp mot taket i åttavåningshuset inte gick att öppna, trots flera försök från panelen på bottenplan. En fjäder som ska släppa spärren till rökluckan var inte tillräckligt spänd. Det gjorde att trapphuset fylldes med ännu mer rök. Efter nästan en halvtimme fick räddningstjänsten upp rökluckan utifrån.

Stockholmshem har tagit del av utredningen och kommer att följa förslagen på förbättringar som till exempel nya dörrar.

– Brandförsvarets rapport pekar på att brandskyddet inte fungerat som det är tänkt, en brand ska inte sprida sig så fort från en lägenhet. Rapporten klargör dock inte exakt vad det beror på, säger kommunikationschefen Åsa Stenmark.

– Vi vet fortfarande inte vad som beror på eventuella brister i brandskyddet och vad som beror på mänskligt beteende, det behöver vi ta reda på mer om.

Det är fortfarande oklart vad som orsakade branden. I dagsläget är rubriceringen mordbrand.

Polisens kriminaltekniker utreder fortfarande lägenhetsbranden.

Polisens kriminaltekniker utreder fortfarande lägenhetsbranden.

Angie Gray