”Take a chance on me. If you need me, let me know, gonna be around”, dånar från Tyrols scen. En grupp dansare drillas vid en bardisk framför en projektion av en rosa grekisk solnedgång. Det är tre veckor kvar till nypremiären av Mamma Mia! the Party.

Sussie Eriksson slår sig ner på en tavernastol med bastsits. Under plast­vinrankorna på den utsirade balkongen tar hon oväsendet i bakgrunden med ro, men är utan minsta tvekan ”around”.

– Jag kan gå upp och köra direkt om det skulle behövas, säger hon.

Sussie föddes i princip redo. Hon har stått på scen sedan hon sjöng Min hatt den har tre kanter och Var bor du lilla råtta i Ludvikarevyn i treårsåldern.

– Som barn var mina drömmar alltid kopplade till en scen och musik, till att sjunga och agera. Och siktet har hela tiden varit inställt på det, men inte så här: wuhwuhwuh, säger hon och låtsas armbåga sig fram.

Sussie Eriksson med Anki Albertsson, som spelar Kicki.

Sussie Eriksson med Anki Albertsson, som spelar Kicki.

Peter Knutson

Gjorde ABBA redan 1993

ABBA kom tidigt in i hennes liv. När de slog igenom var Sussie i ”hoppreps- och hårborståldern”. Hon minns att hon såg dem uppträda i Grängesbergs Folkets park. Agnetha bar den där blå hättan och kläderna från Eurovision-vinsten i Brighton.

Redan 1993 gjorde hon sin första ­ABBA-show, ABBA the True Story på Berns av Måns Herngren och Hannes Holm.

– Det var en ren hittepå-historia om hur gruppen bildades. En rolig show med en massa dumheter, ett collage av sketcher och musik.

När så den internationella succén Mamma Mia the Musical skulle flytta hem till Stockholm 2005 fick Sussie en stor roll som en av huvudpersonens väninnor. En roll hon gjorde 495 gånger.

– Det kom in ett helt team från England. Sedan var Björn och Benny väldigt involverade. Premiären var förfärlig, hysterisk, med kravallstaket, journalister och fans från hela världen eftersom alla fyra abborna var där. Sedan följde en magisk tid, men vi jobbade ihjäl oss med shower tisdag till söndag och dubbla lördagar, ibland även fredagar i ett och ett halvt år. Sedan körde vi två, tre månader i Scandinavium inför 3 000 pers.

Sussie Eriksson på Gröna lund, i lokalerna där musikalen Mamma Mia the party visas.

Sussie Eriksson på Gröna lund, i lokalerna där musikalen Mamma Mia the party visas.

Johannes Äng

”Helt nytt koncept”

2016 var det ABBA-dags för tredje gången. Då fick ensemblen workshoppa fram en föreställning.

– Det är ett helt nytt koncept, utan given scen. Vi är överallt hela tiden, ­beredda att plocka upp om någon i publiken säger något.

Storyn är i korta drag att en svenska ur teamet från Mamma Mia-filmen förälskade sig i en tavernaägare på Skopelos och blev kvar. Hon har son och han en dotter. De blir kära, vilket leder till trubbel. Sussie spelar kökschefen Maggan, svenskans bästa kompis.

– Maggan är en chosefri supersingel som lever livet, säger hon.

– Det häftiga är att vi i ensemblen har modellerat fram karaktärerna och självklart plockat från oss själva och sedan förhöjt det.

Sussie Eriksson på Gröna lund, i lokalerna där musikalen Mamma Mia the party visas.

Sussie Eriksson på Gröna lund, i lokalerna där musikalen Mamma Mia the party visas.

Johannes Äng

Gjort Maggan 800 gånger

Med Maggan har Sussie slagit svenskt rekord. Mamma Mia! the Party har redan passerat Fantomen på operan som den mest spelade showen någonsin i Sverige med 1 196 föreställningar i Stockholm och Göteborg. Sussie har varit med i omkring 800 av dem.

Tröttnar du aldrig på ABBA?

– Nej, aldrig här på Tyrol, i det här formatet. Här finns den där mentala ­rörligheten, friheten. Om jag skulle ha spelat 800 föreställningar på scen hade det inte varit samma sak, då hade jag blivit helt slut. Här är jag ute bland publiken och får direkt feedback, välkomnar folk när de kommer, och snicksnackar i pauserna. Jag berättar något, illustrerar något. Men hör jag en låt på radio stänger jag av direkt!