"Full fart framåt, och sen ett upphopp."

Det är det enda som snurrar i nioåriga Melody Wahlbergs huvud när hon sprintar de cirka 15 metrarna över friidrottsanläggningen på Trollbäckens IP.

Med ett stadigt avstamp trycker hon ifrån banan, skjuter benen och fötterna framför sig och landar till slut i sandgropen.

När hon tävlade i Haninge open i mitten av mars hoppade hon 4,77 meter. Och efter en snabb koll i tabellerna kunde man konstatera det otroliga: Melodys hopp slog det nuvarande världsrekordet för flickor 9 år som togs i augusti 2015, då amerikanskan Avery Lewis hoppade 4,68 meter.

Det hela började när Melody var riktigt liten.

– Min storebror Ricky tränade friidrott och jag fick alltid hänga med och titta på. Då kände jag att jag också ville lära mig, säger hon.

OS, VM, EM och Finnkampen. Så låter Melody Wahlbergs framtidsdrömmar som elitfriidrottare.

OS, VM, EM och Finnkampen. Så låter Melody Wahlbergs framtidsdrömmar som elitfriidrottare.

Johanna Wallén

Styrketräna som fyraåring

Hemma hos familjen Wahlberg i Trollbäcken finns ett litet gym med en skivstång, några viktplattor och gummiband. När Melody bara var fyra började hon hänga i gymmet, kolla på sin bror och så småningom själv börja lyfta vikter. Och träna friidrott med sin pappa Ronny.

– På den tiden var det såklart med superlätta vikter, men hon har fått in en bra träningsrutin sedan hon var pytteliten. Jag själv har en lång idrottslärarbakgrund och har också tränat och tävlat i friidrott, säger Ronny Wahlberg.

När Melody var sex år började hon träna friidrott i en förening – först med Österhaninge IF och från förra året med Tyresö FK.

På träningarna märkte hon ganska fort att hon var både snabbare och kastade längre än de andra barnen. När hon vann sin första tävling började en liten vinnarskalle att växa fram.

Aldrig blivit besegrad

Sen dess har medaljerna regnat över Melody.

– Från att hon började tävla har hon ännu inte blivit besegrad av en jämnårig motståndare. Tävlar hon i kula vinner hon med 5 meter, tävlar hon i sprint vinner hon med över sekunden, och i längdhopp vinner hon med över metern, säger Ronny Wahlberg.

Ronny Wahlberg stöttar sin dotter i framgångarna. "Så länge mina barn håller sig aktiva och friska är jag nöjd, sen får de själva bestämma vad de vill träna.", säger han.

Ronny Wahlberg stöttar sin dotter i framgångarna. "Så länge mina barn håller sig aktiva och friska är jag nöjd, sen får de själva bestämma vad de vill träna.", säger han.

Johanna Wallén

Under sin korta karriär har Melody redan hunnit med ett 30-tal tävlingar i de olika friidrottsgrenarna, både inomhus och utomhus. Favoriten är att kasta kula.

– Det är grenen jag är bäst i. Jag använder mig av glidtekniken när jag stöter, som de vuxna, säger Melody och visar med hela kroppen.

I Haninge Open stötte hon kula med den överlägset längsta stöten på hela 9,98 meter.

Världsrekord eller inte?

Men det var längdhoppen som var den största bragden, då hon slog det gamla världsrekordet för nioåringar med alla sina tre hopp på 4,70, 4,74 och 4,77 meter. Men om hoppet räknas är ännu inte bekräftat.

–Vi vet inte säkert om hoppet kommer registreras som ett nytt världsrekord för att hon hoppade från zon och inte från planka, vilket man gör i Sverige tills man fyller 14. Då mäter man från avstampet istället för från plankan. Oavsett är vi nöjda, det var ett fantastiskt resultat, säger pappa Ronny Wahlberg.

Idag tränar Melody friidrott tre gånger i veckan samt styrketräning en gång i veckan. I framtiden vill hon bli sjukampare, och på väggen i hennes rum hänger förebilden Carolina Klüfts resultat i de olika grenarna som mål.

– Jag älskar att vinna. Jag vill ha lika många priser som min storebror Ricky har. Han började också när han var fyra, säger hon.

I framtiden vill Melody bli sjukampare som Carolina Klüft.

I framtiden vill Melody bli sjukampare som Carolina Klüft.

Johanna Wallén