2019 blev Romina Pourmokhtari ordförande för Liberala ungdomsförbundet. Nyligen valde hon att lämna den posten för att i stället fokusera på dels riksdagen, dels kommunfullmäktige i Sundbyberg.

Nu står det klart att hon blir klimat- och miljöminister i regeringen Kristersson. Det bekräftades på tisdagsförmiddagen, i samband med att statsminister Ulf Kristersson (M) läste upp sin regeringsförklaring inför riksdagen.

Slår rekord

Med sina 26 år fyllda blir Romina Pourmokhtari den yngsta ministern hittills i Sverige, konstaterar Sveriges Radio Ekot.

– Hon kommer att göra ett fantastiskt jobb för en av våra viktigaste framtidsfrågor, sade Liberalernas partiledare Johan Pehrson på en presskonferens efter att den nya regeringen presenterades.

Johan Storåkers, gruppledare för Liberalerna i Sundbyberg, har beskrivit Romina Pourmokhtari som en "mycket skicklig politiker och ideologiskt skarp person".

Som ungdomsförbundsordförande har hon också kritiserat sitt partis förhållningssätt till Sverigedemokraterna. I fjol sade hon att förbundet tänkte arbetsvägra om inte L:s röda linjer mot SD blev tydligare, i en intervju i DN.

Hennes åsikter i dag är samma som alltid har varit, säger hon till SVT efter beskedet om ministerposten:

– Jag brinner för klimatet, feminismen, skolan och friheten. Liberalerna har fått ett valresultat och agerat utefter det, valt att ingå i en regering och ska nu göra handling av det här och se till att göra den politik som krävs för vi ska lyckas. Det är jag väldigt hedrad över att vara en del av.

Mitt i söker Romina Pourmokhtari.