Knappt har krogbesökaren Andreas Modig hunnit ta första klunken, innan Mitt i stör honom med uppgifterna.
– Jag blir så trött på nya rön, säger han.
– Ett glas rött per dag, vad hände med det? fyller Marie Almroth i.
Själva tycker de att det är trevligt att ta en bira i solen.
– Det är svingott med GT också. Men det kanske handlar mer om vem man dricker med. Ölen kan bli besk om det är ett dåligt samtal, säger Andreas.
Ökar sommartid
Att folk dricker mer på semestern och när solen tittar fram är ett faktum.
Sara Wallhed Finn är psykolog och alkoholforskare vid Karolinska institutet. Hon har ett par tips för den som inte vill låta sommardrickandet följa med in i hösten.
– För de allra flesta sker det odramatiskt, det kommer en vardag som naturligt minskar alkoholkonsumtionen.
Inte alls bra för hälsan, menar Nordiska ministerrådet.
Malin Lövkvist
Sedan finns det en grupp som kanske hade ett svårare bruk före sommaren, och de som märker att det är svårare att skära ner än vad de trott.
– Mitt råd till dem är att skriva ner under några veckor hur du dricker och fundera över hur du vill att din konsumtion ska se ut. Planera gärna in aktiviteter som inte är kopplade till alkohol och undvik att köpa hem alkohol.
På en bänk i centrala Sumpan sitter Guled Ahmed. Han tycker att de nya rekommendationerna låter bra.
– Men jag ser inte ner på folk som dricker, jag gör det på krogen då och då. Sist var ett år sedan.
Guleds sällskap dricker inte alls. Han mår dåligt av alkohol, säger han.
– Jag har träning och måste sköta hälsan. Men folk får göra vad de vill.
När vädret är schysst passar sundbybergarna på att intaga uteserveringarna – och dess drycker.
Malin Lövkvist
Och det gör de. Frågar man erfarne krögaren Pierre Goge pimplas det mer rusdryck i dag än för 20 år sedan.
Samtidigt säljer han ganska mycket alkoholfri dryck på Bistro Berg.
– Förut fanns bara läsk och juice. Nu har vi alkoholfritt öl, vin, cider, drinkar ...
"Ska jag sluta?"
Tar dessa vita alternativ än större marknadsandelar, till följd av de nya rekommendationerna? Det är för tidigt att sia om, enligt Pierre.
Han verkar dock inte tro på någon särskild nedgång i sundbybergarnas alkoholkonsumtion.
– Jag dricker själv. Ska jag sluta? frågar han retoriskt.
– Det är min kropp, vi bestämmer själva.
Folk dricker mer i dag än tidigare, säger Pierre Goge på Bistro Berg – men vädret spelar roll. "Om det är soligt passar folk på, juli har varit katastrof", säger han.
Malin Lövkvist
Inte heller Sara Wallhed Finn tror att råden måste leda till att vi dricker mindre. Däremot kan de hjälpa en att fatta beslut om hur hälsosamt man vill leva.
– Det som främst påverkar hur mycket vi dricker är inte den här sortens rekommendationer, utan priset och tillgängligheten. Vi dricker mindre om alkoholen är dyr och svår att få tag på, menar hon.
På Vasagatan sitter Sandra och hennes mor i solen och delar på en pizza. En dricker vin, en öl.
Det är gott med ett glas då och då, tycker de – så länge det inte går till "överdrift".
– Men ingenting alls?! Det vet jag inte, säger Sandra.