71 personer. Så många ukrainska flyktingar ska Sundbyberg tillhandahålla boende åt. Foto: Mikael Andersson

Sundbyberg har snart fyllt sin flyktingkvot

Nyligen lagstadgades det att kommuner i Stockholm ska tillhandahålla boende åt ett visst antal Ukrainska flyktingar. I Sundbyberg hamnade antalet på 71 personer, en kvot som snart är uppfylld.

  • Publicerad 06:00, 30 jul 2022

Den 1 juli började en ny lag gälla som innebär att Migrationsverket anvisar ett visst antal skyddsbehövande ukrainska flyktingar till kommunerna. Kommunerna ansvarar då för att lösa boende åt dem. Tanken med lagen är att fördela flyktingmottagandet jämnt över landet, bland annat utifrån hur många asylsökande som redan vistas i kommunerna och arbetsmarknadens förutsättningar.

Kommunerna i Stockholms län har sammanlagt blivit tilldelade ansvar för att 3 581 ukrainska flyktingar får boende. I Sundbyberg hamnade siffran på 71 personer.

På kommunens boenden bor det i dag 67 personer.

Många ordnat eget boende

Antalet platser som Sundbyberg fått tilldelade var förväntat, enligt Helene Bengtson, välfärd och omsorgsdirektör i Sundbybergs stad.

– Det känns rimligt för oss och vi kommer klara att svara upp på den mängden.

De 67 personerna är däremot inte alla ukrainska flyktingar som finns i kommunen. Betydligt fler har ordnat boende på egen hand. De omfattas inte av fördelningen av flyktingar till landets kommuner och räknas därmed inte in i Sundbybergs tilldelade kvot.

Kan hävda anknytning

Flyktingar kan ifall de är missnöjda med vald boendeplats, hävda anknytning till en viss kommun på grund av familj, arbete eller skola i området. Migrationsverket försöker då hitta närliggande kommuner för att underlätta.

De flyktingar som inte har ordnat med eget boende har fått bo på Migrationsverkets boenden. Sedan den nya lagen trätt i kraft fram till december ska de boendena successivt avvecklas. Därmed kommer även flytten till de nya kommunerna att ske successivt.

Enligt myndigheten själv är Migrationsverkets strävan att flytta personer så kort sträcka som möjligt. Skolbarn ska i den mån det går att flyttas under skollov.

det här är en situation vi inte varit med om tidigare, då det är första gången massflyktingdirektivet aktiverats

Helene Bengtson, välfärd och omsorgsdirektör i Sundbybergs stad. Foto: Anna Wettergård

Migrationsverket har under året räknat ner antalet Ukrainska krigsflyktingar som förväntas söka sig till Sverige. Den senaste beräkningen är 55 000, varav 5 000 tros återvända till Ukraina före årets slut.

Migrationsverket bedömer att något färre än hälften av de kvarvarande flyktingarna kommer behöva hjälp av kommunerna för att ordna boende. Det rör sig om cirka 23 500 personer.

Kommunerna i Stockholms län får ansvar för 3 581 ukrainska flyktingar, varav Solna blir tilldelade 155 personer.

Antalet platser varje kommun får räknas ut i dialog med länsstyrelser och kommuner, där man utgår ifrån arbetsmöjligheter och hur många bostäder som finns att tillgå.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu blickar krögarna framåt: "Kul med mycket att göra igen"

Nyheter Gästerna återvänder till kroglivet Den första sommaren på två år helt utan restriktioner är i full gång. Hungriga gäster har börjat hitta tillbaka till restaurangerna i Solna och Sundbyberg, samtidigt spås nya orosmoln.fredag 5/8 13:30

Snart dags för Bergshamra Pride

Nyheter Tillbaka efter pandemiuppehållet Efter en vecka av Stockholm Pride kan Solnaborna snart njuta av ännu en parad, nämligen sin egen. Lördagen 27 augusti arrangeras Bergshamra Pride på nytt efter inställda firanden under pandemiåren.fredag 5/8 13:15

Nya bilder: Här sprängs för nya t-banan till Solna

Nyheter Mitt i tittar in i arbetstunneln vid Arenastaden Om sex år ska man kunna ta tuben till Arenastaden. Då måste berg sprängas, och inte bara för spårtunnlarna. Mitt i svängde förbi Dalvägen där en 310 meter lång arbetstunnel tar form.torsdag 4/8 16:00