Vi träffas i den lilla lekparken mellan Kontoristvägen och Hovmästarvägen i Hökarängen. Här har Jonay Pineda Skallak tillbringat hundratals timmar genom åren tillsammans med sina vänner.

De ses fortfarande här ibland.

– Vi är en liga här på i alla fall tio personer. Alla bor kvar, berättar han.

Ett tungt pris

Han är klädd i träningsbyxor och en hoodie som han drar upp till skydd mot den kalla februarivinden. I en medhavd Gucci-påse ligger något som är få förunnat att bära på: En guldbagge.

– Den är tung. När jag skulle fira och visa kompisarna hade jag den i en påse från Ica Bomben men den gick sönder.

Baggen vann han för bästa manliga biroll; rollen som den lojale men kriminelle Sluggo i filmen Vinterviken. Bedriften blir än mer imponerande med tanke på att det var hans första försök som skådis.

Hur fick du rollen?

– Det var en tjejkompis som postade på sociala medier att de sökte folk till en Netflix-film. Jag skrev till henne: ”Hämta rollen till mej!”.

Sagt och gjort. Kompisen tipsade filmfolket om Jonay. Men när de hörde av sig fick han kalla fötter.

– Jag tackade nej två gånger. Jag tänkte: Ska jag skådespela? Jag har aldrig gjort nåt sånt, jag är bara en stökig unge, det är inget för mej.

Han kunde inte haft mera fel. När han till sist gick med på att provspela och fick rollen upptäckte han att han älskade skådepeleriet.

– Det var det roligaste jag gjort i hela mitt liv.

Och nu står du här med en guldbagge.

– För mej är det ett tecken att gud ser allt man gör. Alla har en gåva och jag har haft turen att hitta min tidigt i livet. Lilla jag från Hökis med ett av Sveriges största priser.

Blev avstängd från skolan

Vägen till framgången har inte varit spikrak. Jonay Pineda Skallak har diagnosen adhd. Han berättar att han sliter med aggressioner och svårighet att fokusera. I sexan blev han avstängd från Hökarängsskolan.

– Jag var en stökig kille. Det var mycket slagsmål. En gång när jag inte ens var i skolan – jag låg hemma och var magsjuk och spydde – ringde de och anklagade mej för något som hänt i skolan samma dag. Det var på den nivån.

Vändningen kom i sjuan när han bytte till en resursskola med fler lärare och färre elever. Därifrån gick han vidare till Tyresö gymnasium.

Kritik mot polisen

Men ryktet som en stökig kille får han fortfarande leva med ibland. Med frustration i rösten berättar han om när han nyligen blev stoppad och visiterad av polisen.

– Det var ”upp mot väggen, isär med benen” och ”tro inte att du är nåt för att du har vunnit nåt pajaspris”. Det är det enda jag kan säga som är negativt med Hökarängen, hur polisen beter sig mot unga, säger han.

Annars hyllar han förorten där han bott hela sitt 20-åriga liv.

– Hökarängen är som en familj, alla hälsar på alla.

Vill satsa på filmen

Kanske kommer fler än vanligt att hälsa på Jonay Pineda Skallak framöver. Än så länge har han kvar jobbet på en flyttfirma. Men det skådespeleriet han vill satsa på.

– Nu tänker jag kötta på allt jag kan i den här branschen. Jag har castat för ett par projekt men jag kan inte säga mer om det nu.

Var ser du dig själv om tio år?

– Då är jag ett stor svensk profil, säger han med ett övertygande smil, och lägger till:

– … i alla fall i Hökis. Mitt mål är att bli en ikon i Hökarängen!