Efter fem års förberedelser slog Nordiska museet den 10 februari upp portarna till sin stora satsning. Nordbor heter utställningen som är en sammanhållen berättelse om livet i Norden från 1500-talet fram till i dag.

– I princip alla recensioner har varit överväldigande positiva och nu har vi jättemånga besökare. Det känns väldigt roligt, säger Fredrik Svanberg, avdelningschef på Nordiska museet.

Under förra helgen köade besökare i 45 minuter till utställningen. Totalt 20 000 besökare har genererat ett besöksrekord.

– Det är det största besökstrycket på så kort tid – 17 dagar – som vi har direkt mätbara siffror för. Dock kan vi inte svara för 1900-talets utställningar.

Nu förlängs öppettiderna för att möta den stora efterfrågan. Museet har som vanligt öppet alla dagar men från och med den 4 mars gäller fram till klockan 18 i stället för 17. På onsdagar har de som tidigare öppet till klockan 20.

Vissa tider har det varit lång kö för att komma in på utställningen.

Vissa tider har det varit lång kö för att komma in på utställningen.

Nordiska museet

Varför tror du att utställningen blivit så populär?

– Vi har fått väldigt mycket uppmärksamhet i media, sedan tror jag att det generellt finns ett jättestort intresse för historia. Tittar man i bokhandeln i dag är hyllorna fulla av historieböcker, vi har historiekanaler på tv och läser historiemagasin. Det kan också vara så att det finns lite extra intresse nu i och med Svt:s storsatsning "Historien om Sverige".

Finns det några föremål som sticker ut?

– Vi har fyratusen föremål, många av dem är spännande och överraskande. Vi visar världens äldsta föremål som kan kopplas till romsk magi, sedan har vi ett skrivet kontrakt med djävulen som man hittade inmurat i en kyrka. Det finns även ett instrument som tillhört Bellman.

När ska man besöka museet om man inte vill stå i kö i 45 minuter?

– Vi tipsar om att komma vardagseftermiddagar runt kl 14-15 och på onsdagskvällar – då är det kortare köer!