Överklagar. KSO i Sundbyberg, Peter Schilling (S), och resten av styret är upprörda över oppositionens tillägg i budgeten. Foto: Stefan Källstigen

Styret överklagar oppositionens budgetkupp

Tolv förslag från den politiska oppositionen lades till i nästa års budget. Styret riktar kritik mot tilltaget och tilläggen har överklagats till förvaltningsrätten. Moderaterna håller inte med och tycker styret ska respektera beslutet i fullmäktige.

  • Publicerad 08:49, 22 dec 2021

Den 11 november klubbades mittenstyrets (S, C och L) budget igenom i kommunfullmäktige.

Men under samma möte lade oppositionen (M, V, KD, MP) tillsammans fram tolv tillägg som alla röstades in i budgeten av en majoritet i kommunfullmäktige.

Det handlade bland annat om trygghetsdialoger med medborgare, lånebil till nattvandrare, ramtid inom hemtjänsten och att Förvaltaren inför en policy för att få till fler större lägenheter.

Överklagar

Inte okej, säger minoritetsstyret, eftersom förslagen inte har granskats hos kommunstyrelsen innan de presenterades vid budgetfullmäktige.

– Förslagen är inte förberedda. Därmed menar vi att de inte har följt kommunallagen och därför har vi överklagat tilläggen i förvaltningsrätten, säger Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Formellt har en privatperson med koppling till C överklagat domen, men överklagan är styrets initiativ.

S, L och C menar också att tilläggen är ogenomtänkta, kostnadsdrivande och ofinansierade. Kritik riktas också mot Moderaterna då partiet brukar kritisera styret för att inte ta tillräckligt med ansvar för stadens finanser.

Borde respektera

Oppositionsrådet Axel Conradi (M) tycker i sin tur att styret borde respektera det beslut som en majoritet i kommunfullmäktige ställde sig bakom.

– Min förståelse för beredningsgången enligt kommunallagen är att ärendet ska vara berett och ärendet i detta fall är budgeten som behandlades i fullmäktige. Eventuella tillägg till detta är enligt min mening inte underställda beredningstvånget i kommunallagen, säger Axel Conradi.

Förslagen är enligt honom inte kostnadsdrivande utan en omprioritering av resurser.

– Att ge ett uppdrag till tjänstemännen att ändra sitt arbetssätt är inte kostnadsdrivande. Och att utreda ändringar av arbetssätt är inte heller det, utan omprioriteringar av resurser, säger Axel Conradi som säger att fullmäktige inte beslutade om hur resurserna ska omfördelas.

Fick inte stöd

Oppositionsrådet Moisés Ubeira, gruppledare för Vänsterpartiet, säger att skälet att partiet gick samman med resten av oppositionen, för att få stöd för sin politik, var att man inte ansåg att man hörsammades av styret i budgetarbetet.

– Jag är jurist så jag välkomnar en laglighetsprövning och det är positivt att det undersöks. Men jag tycker ändå det är intressant att styret lägger mer energi på att stoppa och pröva frågan än att säkerställa att de har majoritet i fullmäktige för sin politik, säger Moisés Ubeira.

Oppositionsrådet. Axel Conradi (M) tycker att styret ska respektera tilläggen som en majoritet stod bakom och menar att tilläggen inte bryter mot kommunlagen. Foto: Mikael Andersson

Några av tilläggen som har överklagats

Genomför trygghetsdialoger i Hallonbergen och Rissne.

Bistå med stöd till nattvandrare och grannsamverkan och se till att bilar finns att låna av staden.

Upprätta ett IOP-avtal med Rissnes öppna förskola.

Inför ramtid inom hemtjänsten.

Förvaltaren ska införa en policy för att få till fler större lägenheter. Bostadsbolaget ska också erbjuda fyra olika nivåer vid renovering.

Staden ska ta initiativ till att upprätta ett regionalt samarbete med grannkommuner kring avhopparverksamhet.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu blickar krögarna framåt: "Kul med mycket att göra igen"

Nyheter Gästerna återvänder till kroglivet Den första sommaren på två år helt utan restriktioner är i full gång. Hungriga gäster har börjat hitta tillbaka till restaurangerna i Solna och Sundbyberg, samtidigt spås nya orosmoln.fredag 5/8 13:30

Snart dags för Bergshamra Pride

Nyheter Tillbaka efter pandemiuppehållet Efter en vecka av Stockholm Pride kan Solnaborna snart njuta av ännu en parad, nämligen sin egen. Lördagen 27 augusti arrangeras Bergshamra Pride på nytt efter inställda firanden under pandemiåren.fredag 5/8 13:15

Nya bilder: Här sprängs för nya t-banan till Solna

Nyheter Mitt i tittar in i arbetstunneln vid Arenastaden Om sex år ska man kunna ta tuben till Arenastaden. Då måste berg sprängas, och inte bara för spårtunnlarna. Mitt i svängde förbi Dalvägen där en 310 meter lång arbetstunnel tar form.torsdag 4/8 16:00