Den 11 november klubbades mittenstyrets (S, C och L) budget igenom i kommunfullmäktige.

Men under samma möte lade oppositionen (M, V, KD, MP) tillsammans fram tolv tillägg som alla röstades in i budgeten av en majoritet i kommunfullmäktige.

Det handlade bland annat om trygghetsdialoger med medborgare, lånebil till nattvandrare, ramtid inom hemtjänsten och att Förvaltaren inför en policy för att få till fler större lägenheter.

Överklagar

Inte okej, säger minoritetsstyret, eftersom förslagen inte har granskats hos kommunstyrelsen innan de presenterades vid budgetfullmäktige.

– Förslagen är inte förberedda. Därmed menar vi att de inte har följt kommunallagen och därför har vi överklagat tilläggen i förvaltningsrätten, säger Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Formellt har en privatperson med koppling till C överklagat domen, men överklagan är styrets initiativ.

S, L och C menar också att tilläggen är ogenomtänkta, kostnadsdrivande och ofinansierade. Kritik riktas också mot Moderaterna då partiet brukar kritisera styret för att inte ta tillräckligt med ansvar för stadens finanser.

Borde respektera

Oppositionsrådet Axel Conradi (M) tycker i sin tur att styret borde respektera det beslut som en majoritet i kommunfullmäktige ställde sig bakom.

– Min förståelse för beredningsgången enligt kommunallagen är att ärendet ska vara berett och ärendet i detta fall är budgeten som behandlades i fullmäktige. Eventuella tillägg till detta är enligt min mening inte underställda beredningstvånget i kommunallagen, säger Axel Conradi.

Förslagen är enligt honom inte kostnadsdrivande utan en omprioritering av resurser.

– Att ge ett uppdrag till tjänstemännen att ändra sitt arbetssätt är inte kostnadsdrivande. Och att utreda ändringar av arbetssätt är inte heller det, utan omprioriteringar av resurser, säger Axel Conradi som säger att fullmäktige inte beslutade om hur resurserna ska omfördelas.

Fick inte stöd

Oppositionsrådet Moisés Ubeira, gruppledare för Vänsterpartiet, säger att skälet att partiet gick samman med resten av oppositionen, för att få stöd för sin politik, var att man inte ansåg att man hörsammades av styret i budgetarbetet.

– Jag är jurist så jag välkomnar en laglighetsprövning och det är positivt att det undersöks. Men jag tycker ändå det är intressant att styret lägger mer energi på att stoppa och pröva frågan än att säkerställa att de har majoritet i fullmäktige för sin politik, säger Moisés Ubeira.