Överklagar. KSO i Sundbyberg, Peter Schilling (S), och resten av styret är upprörda över oppositionens tillägg i budgeten. Foto: Stefan Källstigen

Styret överklagar oppositionens budgetkupp

Tolv förslag från den politiska oppositionen lades till i nästa års budget. Styret riktar kritik mot tilltaget och tilläggen har överklagats till förvaltningsrätten. Moderaterna håller inte med och tycker styret ska respektera beslutet i fullmäktige.

  • Publicerad 08:49, 22 dec 2021

Den 11 november klubbades mittenstyrets (S, C och L) budget igenom i kommunfullmäktige.

Men under samma möte lade oppositionen (M, V, KD, MP) tillsammans fram tolv tillägg som alla röstades in i budgeten av en majoritet i kommunfullmäktige.

Det handlade bland annat om trygghetsdialoger med medborgare, lånebil till nattvandrare, ramtid inom hemtjänsten och att Förvaltaren inför en policy för att få till fler större lägenheter.

Överklagar

Inte okej, säger minoritetsstyret, eftersom förslagen inte har granskats hos kommunstyrelsen innan de presenterades vid budgetfullmäktige.

– Förslagen är inte förberedda. Därmed menar vi att de inte har följt kommunallagen och därför har vi överklagat tilläggen i förvaltningsrätten, säger Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Formellt har en privatperson med koppling till C överklagat domen, men överklagan är styrets initiativ.

S, L och C menar också att tilläggen är ogenomtänkta, kostnadsdrivande och ofinansierade. Kritik riktas också mot Moderaterna då partiet brukar kritisera styret för att inte ta tillräckligt med ansvar för stadens finanser.

Borde respektera

Oppositionsrådet Axel Conradi (M) tycker i sin tur att styret borde respektera det beslut som en majoritet i kommunfullmäktige ställde sig bakom.

– Min förståelse för beredningsgången enligt kommunallagen är att ärendet ska vara berett och ärendet i detta fall är budgeten som behandlades i fullmäktige. Eventuella tillägg till detta är enligt min mening inte underställda beredningstvånget i kommunallagen, säger Axel Conradi.

Förslagen är enligt honom inte kostnadsdrivande utan en omprioritering av resurser.

– Att ge ett uppdrag till tjänstemännen att ändra sitt arbetssätt är inte kostnadsdrivande. Och att utreda ändringar av arbetssätt är inte heller det, utan omprioriteringar av resurser, säger Axel Conradi som säger att fullmäktige inte beslutade om hur resurserna ska omfördelas.

Fick inte stöd

Oppositionsrådet Moisés Ubeira, gruppledare för Vänsterpartiet, säger att skälet att partiet gick samman med resten av oppositionen, för att få stöd för sin politik, var att man inte ansåg att man hörsammades av styret i budgetarbetet.

– Jag är jurist så jag välkomnar en laglighetsprövning och det är positivt att det undersöks. Men jag tycker ändå det är intressant att styret lägger mer energi på att stoppa och pröva frågan än att säkerställa att de har majoritet i fullmäktige för sin politik, säger Moisés Ubeira.

Oppositionsrådet. Axel Conradi (M) tycker att styret ska respektera tilläggen som en majoritet stod bakom och menar att tilläggen inte bryter mot kommunlagen. Foto: Mikael Andersson

Några av tilläggen som har överklagats

Genomför trygghetsdialoger i Hallonbergen och Rissne.

Bistå med stöd till nattvandrare och grannsamverkan och se till att bilar finns att låna av staden.

Upprätta ett IOP-avtal med Rissnes öppna förskola.

Inför ramtid inom hemtjänsten.

Förvaltaren ska införa en policy för att få till fler större lägenheter. Bostadsbolaget ska också erbjuda fyra olika nivåer vid renovering.

Staden ska ta initiativ till att upprätta ett regionalt samarbete med grannkommuner kring avhopparverksamhet.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Covid-19: Rekordsiffror i Sundbyberg

Nyheter 792 bekräftade fall i staden – nästan en fördubbling Spridningen av covid-19 slår nya rekord i Sundbyberg. Folkhälsomyndighetens statistik för vecka 1 visar att 792 nya fall har bekräftats i staden.torsdag 13/1 16:53

Sundbyberg har minst antal pensionärer

Nyheter Få 65-plussare i staden I Sverige växer andelen pensionärer. Men i Solna och Sumpan är det tvärtom och båda kommunerna har mycket mindre antal 65-plussare jämfört med hela riket.måndag 10/1 13:26

Vladans hjälteinsats: Stoppade brand på Systembolaget

Nyheter Störtade iväg från gymmet med två brandsläckare i högsta hugg Tidigt på torsdagsmorgonen började det brinna på Systembolaget i Sundbyberg. Som tur var agerade Annedalsbon Vladan Jovanovic, som jobbar på gymmet Core alldeles intill, rådigt och lyckades begränsa...fredag 7/1 13:27