Under onsdagen meddelade Vänsterpartiet i Järfälla i ett pressmeddelande att förtroendet för Centerpartiet är förbrukat. Därmed lämnar de över ansvaret att forma ett nytt styre åt Socialdemokraterna. Idag styr Socialdemokraterna och Centerpartiet kommunen i en valteknisk samverkan med Vänsterpartiet.

Men som Mitt i rapporterade i förra veckans tidning skar det sig mellan Vänsterpartiet och Centerpartiet efter att Centerpartiet valde att stryka förslaget om att försörjningsstöd ska räknas som en inkomst när man ansöker om hyresrätter hos Järfällahus.

– Det är den här sakfrågan som har ställt saker på sin spets, men vi menar att det också är problematiskt i hur de väljer att formulerar sig, säger kommunalrådet Therese Johansson (V).

Partiet reagerade särskilt på Centerpartiets beskrivning av människor med försörjningsstöd som en "belastning" för Järfällahus ekonomi.

– Om Centerpartiet vidhåller sin ställning i den här frågan så lämnar vi samarbetet.

Backar inte

När Mitt i ringer upp kommunalråd Aphram Melki (C) är svaret att de inte tänker backa.

– Jag tycker att det är problematiskt att det ska gå så här långt, men de är ett eget parti som står för sig själv. De har kommit till den här slutsatsen och det är ingen hemlighet att C och V befinner sig långt ifrån varandra i den politiska synen på arbete och bidrag.

Men ni kommer inte backa?

– Nej, nej. Det här handlar om Järfällas bästa och att få kommunens ekonomi att gå upp. Skulle vi backa öppnar vi för att förstärka en ekonomisk kris.

De reagerar starkt på ordvalet "belastning", kommer ni backa från det?

– De tolkar våra ord på fel sätt. Det blir en belastning för ekonomin. De menar att det inte spelar någon roll var pengarna kommer i från. Men den stora skillnaden är att vi vill att pengarna ska komma från ett arbete, och därmed generera skattepengar. Annars blir det bara en ekonomisk karusell där kommunen betalar ut bidrag som går till hyra åt Järfällahus.

S: En olycklig situation

Kommunstyrelsens ordförande Eva Ullberg (S) säger att det är väldigt olyckligt att situationen blivit så här.

– Vi har fortfarande en stark samsyn i många frågor och jag hoppas att vi ska kunna hitta sätt att samarbeta.

Men vad kommer hända med styret nu?

– Vi har precis tagit emot det här beskedet och vi i Socialdemokraterna kommer behöva se över vad det här faktiskt innebär. Vi är så klart redo att fortsätta styra. Vi är beredda att göra det som krävs för att föra vår kommun framåt.