Mitt i har flera gånger rapporterat om vad som ska hända med tomten där förskolan Bävern tidigare hade sina tillfälliga lokaler.

I maj i fjol sade förskolenämndens ordförande Moisés Ubeira (V) att marken inte höll för en permanent förskolebyggnad. Senare, i september, var beskedet att det visst går.

I februari gick så planerna för den nya förskolan ut på samråd – och nu i måndags var det dags för kommunstyrelsen att ta ny ställning till förslaget.

Bild på hur förskolan bredvid värmeverket hade kunnat se ut.

Bild på hur förskolan bredvid värmeverket hade kunnat se ut.

Storesund Arkitekter

Då kom en U-sväng till.

– Vi yrkade avslag på det eftersom länsstyrelsen har kommit med sitt yttrande där de avråder från att bygga på den här platsen, säger styrets Stefan Bergström (C).

"Rätt att vi provade"

Särskilt att tomten ligger bredvid ett värmeverk fick länsstyrelsen att skaka på huvudet, fortsätter han.

– Vi tyckte att det var en väldigt bra plats just för att det har varit en förskola där i 15 års tid. Uppenbarligen gjorde länsstyrelsen en annan bedömning, och då får vi agera så fort vi kan efter den. Jag tycker fortfarande att det var rätt att vi provade den platsen.

Det kan uppfattas som att styret har svårt att lösa lokalfrågan i området?

– Det är självklart väldigt tråkigt att vi inte kunde fortsätta på det här spåret att lösa en permanent förskola i det absoluta närområdet. Det är klart vi måste göra ett omtag och hitta nya platser, säger Moisés Ubeira (V).

Oppositionsrådet Axel Conradi (M) tycker att en ny förskola i stället bör byggas på Dimslöjans adress, eller uppe i slänten mellan Vackra vägen och Tulemarken.

Veckans besked gör honom glad:

– Framför allt för Sundbybergs barn som slipper gå i en dyr, otillgänglig, bullrig, smutsig och trång förskola.

Axel Conradi (M), oppositionsråd.

Axel Conradi (M), oppositionsråd.

Alexander Kuronen

Conradi tillägger att bristen på förskoleplatser är stor i centrala Sundbyberg, och att en ny plan måste komma på plats nu.

Oklart var och när

Men hans förslag på adresser blir det inget av, enligt Stefan Bergström – för grönområdena måste bevaras.

– Vi har några platser som vi kommer att titta närmare på igen, men de här är inte aktuella, säger han utan att vilja nämna vilka platser det rör sig om i stället.

Hur påverkar beskedet barn och vårdnadshavare i dag?

– Den direkta konsekvensen blir att spåret värmecentralen nu är ute ur ekvationen. Vilka andra konsekvenser det ger måste vi titta på, säger Moisés Ubeira.

Det är oklart när en ny förskola kan stå färdig.