Bottennapp. Men ändå inte. I kassaskåpet fanns släktsilver som stals för 20 år sedan. Foto: Oskar Kihlborg

Stulet silver åter till ägaren efter 20 år

I 20 år hade kassaskåpet med släktsilvret legat på havsbotten. För några veckor sedan hittade dykaren Knugen Persson kassaskåpet – och lyckades spåra ägaren.

  • Publicerad 15:55, 26 mar 2021

Det kom som en chock, jag kunde inte sova på sju nätter.

För ungefär 20 år sedan glömde en familj en planeringskalender på köksbordet när de reste bort. När ett par inbrottstjuvar kom till den tomma villan hittade de kalendern där datumen för resan var markerade.

Tjuvarna tömde hemmet på allt av värde i lugn och ro under flera dagar; tre bilar och så släktsilvret som var inlåst i ett kassaskåp var några av de saker som stals. Händelsen var en stor tragedi för för familjen.

Men nu, 20 år senare är silvret åter hos sin rätta ägare, tack vare dykaren och Lidingöbon Knugen Persson. Hela tiden hade kassaskåpet legat på havsbotten utanför ön.

– Allt började med att vi gjorde ett rekdyk för två veckor sedan. Då hittade vi ett kassaskåp på botten. Det kom som en chock, jag kunde inte sova på sju nätter, säger han.

En vecka senare hade de tillgång till en kranbil som kunde lyfta upp det tunga skåpet från botten och frakta det till ett lager.

– Där bände vi upp det och fann silver, VHS-band och en plånbok med ett bankomatkort i.

Men hjälp av namnet på bankomatkortet kunde Knugen Persson hitta familjen – som visade sig bo kvar – och ringde dem.

– De höll på att smälla av. Silvret var ju arvegods, så det var mycket känslor där, säger han.

Familjen som fått sitt silver tillbaka vill förbli anonyma.