Egentligen var det meningen att utställningen skulle hållas för flera år sedan, på Sundbybergs torg. En pandemi gjorde sitt till för att sinka evenemanget, men till slut blev det av ändå – fast på Hamngatan.

– Det var jättelyckat, säger Johanna Bergström, en av de kreativa själar som deltog vid tillställningen den 22 maj.

Förutom hon fanns ett antal ukrainska konstnärer med i den 55 man starka laguppställningen. Syftet var att visa sina bästa verk och besökarna bjöds på en minst sagt brokig palett: porträtt av Hollywoodstjärnor, naturmotiv, segelbåtar och graffitiinspirerade skapelser.

Johanna Bergström målade bland annat Yoda från Jedins återkomst.

– Det var roligt att se att det var allt från etablerade konstnärer med en kundkrets, till dem som aldrig har haft någonting till försäljning. Det var det som var tanken.

Blickar mot hösten

Hon bidrog också i det förberedande arbetet inför konstrundan, inte minst genom att vara med och ta fram evenemangets officiella skylt.

En annan nyckelfigur i sammanhanget är arrangören Magnus Fernström som tidigare har ordnat liknande evenemang i Dalarna. Detta blev hans första evenemang i Sumpan, och det blev tillräckligt framgångsrikt för att fler ska kunna bli av.

– Till hösten, hoppas vi, säger Johanna Bergström.

Och det ska väl gå vägen, att döma av intresset hon upplevde från de Sundbybergsbor som passerade på sina söndagspromenader.

– Det var ett ständigt flyt. När vi började packa ihop vid 16-tiden var det fortfarande folk som kom och ville köpa.