Löständer, en stövel och flera ID-kort. I en glasmonter inne på Ryaverket visas ett urval av de bisarra fynd som spolats ner i toaletten och fastnat i reningsverkets galler.

– Känner du igen någon av barnbarnens leksaker?

Besökaren Leila skämtar med sin väninna Birgitta Lagerholm när de passerar montern. Tillsammans har de åkt från Kungälv för att få kika in bakom kulisserna på reningsverket.

– Vi har båda jobbat i processindustrin och analyserat prover från Ryaverket. Det är fascinerande att ta reda på saker fungerar, därför är det kul att de valt att öppna upp, säger Birgitta Lagerholm.

Det är med anledning av Ryaverkets 50-årsåjubileum som allmänheten under två veckors tid haft möjlighet att boka de guidade visningarna, som vanligtvis främst är reserverade för skolklasser.

Vattnets väg

Under visningen leds gruppen via avloppsvattnets väg genom reningsverket.

Från gallret som fångar in våtservetter och andra större föremål till de tolv bassängerna utomhus där tyngre partiklar sjunker ner till botten. Där bildas ett slam som kontinuerligt skrapas bort.

– Här kan vi rena vattnet från övergödande ämnen som kväve och fosfor. Men det är viktigt att inte spola ner kemikalier och läkemedel i avloppet eftersom vi har inte några metoder för att ta hand om det, säger Åsa Magnusson, processingenjör Gryaab.

"Man får passa på"

Varje sekund passerar fyra tusen liter vatten reningsverket. I slutändan, när vattnet är behandlat och renat, leds det ut i Göta älv.

– Jag skulle säga att jag är en nyfiken person. Man får passa på att göra sådana här saker som pensionär. I går var jag på ett genrep på Operan och i dag blev det Ryaverket. Det var väldigt intressant, säger Kerstin Hermansson.

Hennes väninna Kerstin Forsberg håller med.

– Det var väldigt spännande att få se hur det går till. Jag kommer definitivt att tänka mer på vad jag spolar ner i toaletten. Och även påminna barnbarnen.