Vetgirigt. Toleredsbon Cécile Ménez med sönerna Leo och Hugo passade på att besöka Ryaverket när allmänheten fick chans att boka visning. "Ska bli intressant att se hur det går till när vattnet rena" säger Hugo.
Foto: Lovisa Hansson
Löständer, en stövel och flera ID-kort. I en glasmonter inne på Ryaverket visas ett urval av de bisarra fynd som spolats ner i toaletten och fastnat i reningsverkets galler.
– Känner du igen någon av barnbarnens leksaker?
Besökaren Leila skämtar med sin väninna Birgitta Lagerholm när de passerar montern. Tillsammans har de åkt från Kungälv för att få kika in bakom kulisserna på reningsverket.
– Vi har båda jobbat i processindustrin och analyserat prover från Ryaverket. Det är fascinerande att ta reda på saker fungerar, därför är det kul att de valt att öppna upp, säger Birgitta Lagerholm.
Det är med anledning av Ryaverkets 50-årsåjubileum som allmänheten under två veckors tid haft möjlighet att boka de guidade visningarna, som vanligtvis främst är reserverade för skolklasser.
Vattnets väg
Under visningen leds gruppen via avloppsvattnets väg genom reningsverket.
Från gallret som fångar in våtservetter och andra större föremål till de tolv bassängerna utomhus där tyngre partiklar sjunker ner till botten. Där bildas ett slam som kontinuerligt skrapas bort.
– Här kan vi rena vattnet från övergödande ämnen som kväve och fosfor. Men det är viktigt att inte spola ner kemikalier och läkemedel i avloppet eftersom vi har inte några metoder för att ta hand om det, säger Åsa Magnusson, processingenjör Gryaab.
"Man får passa på"
Varje sekund passerar fyra tusen liter vatten reningsverket. I slutändan, när vattnet är behandlat och renat, leds det ut i Göta älv.
– Jag skulle säga att jag är en nyfiken person. Man får passa på att göra sådana här saker som pensionär. I går var jag på ett genrep på Operan och i dag blev det Ryaverket. Det var väldigt intressant, säger Kerstin Hermansson.
Hennes väninna Kerstin Forsberg håller med.
– Det var väldigt spännande att få se hur det går till. Jag kommer definitivt att tänka mer på vad jag spolar ner i toaletten. Och även påminna barnbarnen.
Lovisa Hansson
lovisa.hansson@goteborgdirekt.se
073-620 14 59
Om Gryaab:
Gryaab tar hand om avloppsvattnet från drygt 790 000 personer från Ale, Göteborg, Härryda, Kungälv, Lerum, Mölndal och Partille. Sedan 2019 är även Bollebygd delägare.
Avloppsvattnet leds genom ett 13 mil långt tunnelsystem till Ryaverket i Göteborg där vattnet renas.
Det renade vattnet släpps ut i Göta älv.
Gryaab uppmanar allmänheten att bara spola ner kiss, bajs och toalettpapper i avloppet.
Källa: Gryaab AB
Vetgirigt. Toleredsbon Cécile Ménez med sönerna Leo och Hugo passade på att besöka Ryaverket när allmänheten fick chans att boka visning. "Ska bli intressant att se hur det går till när vattnet rena" säger Hugo.
Foto: Lovisa Hansson
Första steget. Vattnet som ska renas åker först igenom ett galler som fångar in våtservetter, kondomer och andra föremål som spolas ner i toaletten.
Foto: Lovisa Hansson
Andra steget. Vattnet rinner först genom tolv stora bassänger. Den långsamma takten göra att stora partiklar hinner sjunka ner till bottnen och fett flyter upp till ytan.
Foto: Lovisa Hansson
Process. Slam från botten och fett från ytan tas bort i de tolv bassängerna innan vattnet fortsätter genom reningsprocessen.
Foto: Lovisa Hansson
Bakom kulisserna. Intresset för de guidade visningarna har varit stort enligt Gryaab, som äger Ryaverket.
Foto: Lovisa Hansson
Troféer. I en monter inne på reningsverket visas några av de mer bisarra föremål som folk spolat ner i toaletten. En stövel, flera platsleksaker och id-kort är några av föremålen.
Foto: Lovisa Hansson
Grön stråle. För att få bort ämnet fosfor – som bidrar till övergödning i havet – så tillsätts järnsulfat i reningsprocessen.
Foto: Lovisa Hansson
Flera steg. Goda bakterier hjälper till att rena vattnet från kväve och bryter ner organiskt material. I bassängen flyter plastbitar som göra att bakterierna får en större yta att röra sig på. På så sätt blir reningsprocessen mer effektiv.
Foto: Lovisa Hansson
Rening. Ytterligare rening av vattnet sker i eftersedimenteringsbassängerna innan vattnet släpps ut i Göta älv.
Foto: Lovisa Hansson
Svarade. Processingenjören Åsa Magnusson ledde den guidade rundvandringen.
Foto: Lovisa Hansson
Göta älv. Vännerna Kerstin Hermansson och Kerstin Forsberg imponerades av den långa målade kulverten som finns i Ryaverket. Väggmålningen är enligt Guinness rekordbok världens längsta.
Foto: Lovisa Hansson