I våras började Postnord erbjuda gratis transport av hjälppaket från privatpersoner och företag som ville skänka mat, kläder eller andra förnödenheter till Ukraina.

Responsen har varit stor. Tiotusentals kartonger har samlats in via Postnords företagscenter runtom i landet och skeppats till Polen. Där har den ukrainska posten tagit över och distribuerat hjälpsändningarna vidare till krigsdrabbade ukrainare.

– Den stora puckeln var i april, då körde vi 2 800 burar. Sedan dess har det varit 400–500 burar i månaden. Och i oktober såg vi hur det började öka, säger Henrik Ishihara, presstalesman på Postnord.

Färska siffror visar en trend som pekar på en nästan 100-procentig uppgång.

– Första veckan i oktober inkom 122 burar. Första veckan i november inkom 203 burar, säger Anders Porelius, presskontakt på PostNord.

Organisationen Nordic Ukraine Forum har startat en kampanj, "Julklapp till Ukraina", för att uppmuntra till givmildhet inför den annalkande vintern och julen. I förra veckan meddelade den ukrainska posten att behovet av varma kläder just nu är fyllt.

– Men det behövs väldigt mycket annat, mat, sovsäckar, täcken och hygienprodukter, även powerbanks och batterier, eftersom 30 procent av energiförsörjningen är utslagen, säger Alyona Kashyna, talesperson för Nordic Ukraine Forum.

Hennes föräldrar bor i Kiev och sitter flera timmar om dagen utan elektricitet, säger hon.

– Det gör det svårt ha mat i frysen. Och i många områden har man varken el eller vatten. Det blir en tuff vinter och jul i Ukraina.