Ökar. Allt fler bokar in dop i Järfälla kyrka, men bröllop kräver mer planering. Foto: Stefan Källstigen

Stort intresse för dop i Järfälla

Efter ett år av nästintill tomma kyrkor har restriktionerna börjat släppa, något som märkts av i Järfälla församling. Här har antalet dopbokningar fördubblats den senaste månaden.

  • Publicerad 17:15, 30 jul 2021

Det är extremt roligt att det börjar gå tillbaka till det normala.

Sedan restriktionerna lättade den 1 juli har Järfälla församling märkt av en stor ökning av bokningar till kyrkan. Mest märkbar ökning har det varit för bokningar av dop, som under den senaste månaden har fördubblats jämfört med samma period förra året.

– Det har vart en avsevärd ökning. Bokningarna för dop var väldigt lågt under pandemin. Kyrkan hade nog sammanlagt två till tre dop i veckan förra året. Nu är vi uppe i fyra eller fem stycken, berättar kyrkoherde Krister Kappel.

Under hela förra året förrättade exemplevis Krister Kappel endast ett enda dop. I sommar, när semestern är klar, har han tre stycken dop väntandes på honom.

– Det är extremt roligt att det börjar gå tillbaka till det normala. Samtidigt kan jag som egen person bli lite nervös, nu har man ju inte gjort detta på ett tag!

Glad. Järfällas kyrkoherde Krister Kappel ser framemot att få börja arbete som vanligt igen efter över ett år i pandemin. Foto: Claudio Britos

Stor efterfrågan

Siffror från Svenska kyrkan visar att sammanlagt 146 barn döptes i Järfälla församling under 2020, vilket kan jämföras med året innan då samma siffra låg på 226 stycken.

– Jag tror inte att intresset att döpa har minskat pågrund av pandemin utan det har varit förutsättningarna som ändrats, säger Krister Kappel.

För att kunna sätta igång och döpa allt fler har församlingen börjat anordna drop-in dop och även lagt ut fler lediga doptider på sin hemsida.

– Vi har ökat antalet bokningstider med 25 procent, säger Krister Kappel.

Vigsel inte lika populärt

Men bokningarna för vigslar och begravningar har inte varit lika många sedan restriktionerna lättades.

Enligt Krister Kappel kan en orsak till detta vara att dop inte kräver lika mycket planering som andra ceremonier.

– Vad vi har kunnat se med exempelvis vigslar är att de är mer tidsbundna. Det är ju mycket mer förberedelser som krävs. Oftast är det en heldag där vigseln är en del av det hela.

– Ett dop varar endast i trettio minuter, det är inte lika tidsbestämt. Till ett dop är det även oftast de allra närmsta som kommer och därför kan det vara lättare att boka in.