Frölunda

Den 1 oktober löper arrendeavtalet ut för Västra Frölunda naturvårdsförening i Välen.

Med bara tre veckor kvar finns ännu ingen lösning för var de nio långhåriga highland cattle-korna ska ta vägen när kommunen inte längre vill betala för deras året-runt-bete.

Sedan det blev känt att djuren riskerar att slaktas har många hört av sig och velat adoptera dem.

Influencern hörde av sig

En som hört av sig är den världskända influencern Yoga Girl, som har närmare två miljoner följare på Instagram.

När hon gjorde ett inlägg och frågade om kontaktuppgifter till föreningen blev gensvaret enormt.

– Det var hur många människor som helst som hörde av sig och sa att de vuxit upp med de här korna, att de är så älskade och att det är så sorgligt det som händer. Så det verkar vara en hjärtefråga för väldigt många, säger Rachel Bråthén, som ligger bakom kontot, till SVT Nyheter Väst.

Vill ha dem kvar

Hon fortsätter med att erbjuda djuren ett nytt hem.

– Min familj har en gård utanför Sigtuna där de har lite över tjugo highlandkor som betar där och de skulle gärna vilja ha sällskap av nio till.

Anette Bernhardsson, ordförande i naturvårdsföreningen uppskattar initiativet, men hoppas fortfarande på en annan lösning.

– Vi har nog ett tjugotal bönder som vill ta över våra kor. Det är inte där problemet ligger utan att vi inte kan ha dem kvar i Välen så att de kan fortsätta glädja göteborgarna, säger Anette Bernhardsson, ordförande i Västra Frölunda naturvårdsförening.

Sista sommaren. Med bara tre veckor kvar tills arrendet på Välen löper ut vet Anette Bernhardsson, ordförande i Västra Frölunda naturvårdsförening, fortfarande inte vad som ska hända med deras nio highland cattle-kor.

Sista sommaren. Med bara tre veckor kvar tills arrendet på Välen löper ut vet Anette Bernhardsson, ordförande i Västra Frölunda naturvårdsförening, fortfarande inte vad som ska hända med deras nio highland cattle-kor.

Johanna Roos

Förbjuder vinterbete

Föreningen tvingades säga upp arrendet eftersom Göteborgs stad inte längre säger sig kunna betala för året-runt-bete.

Samtidigt är kommunen beroende av att ha betande djur på strandängarna sommartid för att uppfylla kraven för det skyddade naturreservatet.

Enligt Joakim Larsson (MP), ordförande i stadsmiljönämnden, hade man helst sett att djuren fick gå kvar, men på ett villkor: Att de två gånger om året transporteras till och från sommarbetet och vintertid har sin hemvist någon annanstans.

– Vi behöver hitta en lösning som dels uppfyller lagstiftningen kring likabehandlingsprincipen och dels möter naturvårdsintressena för sommar- och vinterbete. Vi har lagt mycket tid för att hitta en lösning inom de här ramarna.

"Aldrig varit något problem"

Kommunen anser att djuren trampar sönder markerna på vintern, ett påstående som Anette Bernhardsson menar är taget ur luften.

– Korna har gått här i 30 år och än så länge har det inte varit några problem. Att hitta någon som är villig att transportera nio så pass stora kor till och från betet är inte rimligt. Varför inte bara stängsla av marken vintertid, då korna ändå mest står där maten finns?

1300 röster i protest

Den 29 juni lades ett Göteborgsförslag, det andra i ordningen, i ett försök från invånarna att få gehör från politikerna och bevara korna på Välen.

Förslaget har i dagsläget fått över 1300 röster, vilket är långt över målet på 200 som behövs för att det ska tas upp av ansvarig politisk nämnd.

– Vi håller på att kolla på detta. Det kommer att tas upp, men risken är att det bli efter tidsgränsen, säger Joakim Larsson.