För två veckor sedan slog Munirs Livs upp portarna efter att föregångaren Lidl stängde några månader tidigare.

Välbehövligt, menar Fittjabon Osvaldo Nunez.

– Allt är bra här, men det behövdes verkligen en matbutik, säger han.

Många aktörer

Men matbutiken är bara ett första steg i en större förvandling som är på gång i Fittja centrum.

Det mest påtagliga just nu är arbetet som sker vid centrumentrén. Den ska byggas om helt och hållet, och ackompanjeras av nya fasader på centrumbyggnaden. Lagom till första advent beräknas detta vara klart.

Tillsammans har centrumägaren Kungsvåningen, kommunen, polisen, trafikförvaltningen i Region Stockholm, Botkyrkabyggen och MTR tillsammans kikat på vad man kan göra för att utveckla Fittja.

https://www.mitti.se/nyheter/polisen-fittja-har-blivit-lugnare/repuks!5qNJfaPPWJHQ2UsRrPVDIg/

– Centrum är en viktig plats där många människor passerar. Så det centrala i allas arbete är att det är en plats som man vill stanna till vid, förklarar Susanna Findahl, planarkitekt på kommunen.

Brottas med bilden

Redan nästa år ska bygget av totalt 300 bostäder gå vidare med bygget av två bostadshus på parkeringen öster om centrumet. Längre fram planeras också ett 18-våningshus i centrumbyggnadens södra del.

Men det är inte bara byggena som spelar roll för att höja tryggheten, menar Susanna Findahl.

– Vi involverar föreningslivet så att de får möjlighet att hitta på aktiviteter här, allt för att få till liv och rörelse i det offentliga rummet och att alla ska känna sig trygga, oavsett vilka grupper man tillhör.

Vad innebär de här förändringarna för den nationella bilden av orten Fittja?

– Det är ju en bild som vi har fått jobba med sedan 70-talet när stigmat för Fittja sattes. Och saker är ju inte alltid bra, det är inget vi ska sticka under stol med. Men vi fortsätter jobba för att få till en stadsdel som fungerar bra på alla plan. Det gör vi tillsammans med kommunen, bostadsbolagen, föreningslivet och företag, polisen och många fler.

"Lekplats för barnen"

Ett steg på vägen är att rusta upp utemiljön, menar Södertäljebon Robert Koomson, som jobbar i Fittja.

– Det är ju inte lika illa som för några år sedan. Nu är det ändå ganska lugnt. Men det skulle bli ännu bättre om man gjorde något av den enorma ytan som finns här, säger han och viftar mot det tomma torget.

– Lite liv och rörelse. Kanske en lekplats för barnen.

– Liv och rörelse. Kanske en lekplats för barnen här där det finns stor yta. Där kan de vara när föräldrarna kanske är inne och handlar i nya matbutiken.

– Ett apotek. Det finns ett där borta, men det står tillfälligt stängt där, säger Eila.– En klädbutik. Nu måste vi åka till Hallunda eller Skärholmen för det, menar Gill.

– Allt är bra, och det har blivit mycket bättre när matbutiken öppnade. Så jag saknar ingenting.