Framgången för Socialdemokraterna i kommunvalet är ännu större i Hägerstens-Älvsjö än i staden som helhet. Partiet får över 30 procent i en stor majoritet av de 73 valdistrikten.

S var redan tidigare störst i områden som Västertorp, Fruängen, Solberga och Nybohov, och stärker sin ställning ännu mer efter söndagens val.

Men det finns också en ny trend. Socialdemokraterna dominerar nu även i områden där M tidigare varit störst. I Mälarhöjden, med mestadels villor, har S ökat med mellan 10 och 19 procentenheter i alla fyra valdistrikten och får en bit över 30 procent även där.

– Så länge jag har varit med har Moderaterna varit störst i Mälarhöjden så det här är något nytt. Det är förstås jättepositivt att det gått så bra i Hägersten-Älvsjö, vi har jobbat hårt för det, säger Eva Fagerhem (S), ledamot i Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd.

Starka även i Älvsjö

Socialdemokraterna kammar även hem segern i tidigare M-fästen i Älvsjö. I Långsjö södra ökar man till exempel från 14,2 procent till 28,1 procent medan Moderaterna backar från 27,39 procent till 24,5 procent.

Även i Marievik och Liljeholmskajen tar Socialdemokraterna ledartröjan från Moderaterna. I Marievik får S till exempel 33,4 procent av rösterna, att jämföra med 21,23 procent i valet 2018.

– Stockholmarna har tröttnat på Moderaternas privatiseringar – på omvandlingen av hyresrätter, på utförsäljningen av skolfastigheter och på att friskolor gör vinst på de kommunala skolornas bekostnad, säger Eva Fagerhem.

Hon tror även att Magdalena Anderssons popularitet kan ha påverkat kommunalvalet liksom en rädsla för att M även lokalt kan välja att samarbeta med SD (något M liksom övriga allianspartier förvisso deklarerat att man inte ska).

– Väljarna har sagt nej till högerpopulismen, menar Eva Fagerhem.

Vänsterpartiet gick fram

Även Vänsterpartiet blev större i Hägersten-Älvsjö än i staden som helhet. I Midsommarkransen fick partiet över 25 procent i alla valdistrikt och allra mest i Svandammen Östra (29,6 procent). Även i Vinterviken, Aspudden, Nybohov, Västertorp och Hägerstensåsen fick partiet en bra bit över 20 procent av rösterna.

Här kan du ser det preliminära valresultatet för Västra Söderort och välja valdistrikt du vill titta närmare på.