Flera grova våldsdåd har drabbat Skärholmens stadsdelsområde de senaste åren och gängkriminaliteten har krupit ner i åldrarna. Nu knyter Stockholms stad till sig föreningar i lokalsamhället för att tillsammans vända utveckligen.
– Förra året hade vi en grov gängkriminalitet och såg att väldigt många unga Skärholmsbor engagerade sig i olika gängkriminella situationer. Så staden har satt sig och pratat om vad det beror på och vad man kan göra åt det. Vi såg att vi länge har haft ett väldigt lågt deltagande av barn och unga i kulturaktiviteter och föreningsliv, säger Charlotta Östholm, enhetschef för Medborgarservice på Skärholmens stadsdelsförvaltning.
De såg också att den psykiska ohälsan bland unga ökade och att färre än i andra områden idrottade.
För att vända situationen startades projektet Skärholmen tillsammans där staden och lokala föreningar ska jobba tillsammans för att skapa lättillgängliga, vuxenledda och kostnadsfria aktiviteter för barn och unga direkt efter skolan.
Charlotta Östholm, enhetschef för Medborgarservice på Skärholmens stadsdelsförvaltning.
Stockholms stad
Under året som gått har stadsdelsförvaltningen besökt områdets fem kommunala skolor och pratat med mellan- och högstadieelever om vilka aktiviteter de vill ha.
Vad säger barnen om satsningen?
– De är jättepositiva och säger att det är ett glapp i dag när skolan slutar som det här skulle kunna fylla det. De säger också att de inte vill ha en fotboll och någon som säger åt dem att gå ut och spela, utan de vill ha ledarledda aktiviteter där någon visar hur man gör och där de får prova på olika saker.
Barnen har bland annat sagt att de vill måla, spela musik, spela in poddar, laga mat, baka och pyssla. Och få prova på och vara med på olika idrotter då och då utan att det krävs att de tränat sedan de var små och utan att behöva gå på träningar flera gånger i veckan.
Carina Juserius, från Project Playground, som ska organisera samarbetet med föreningarna i Skärholmen tillsammans möter lokala föreningar i Skärholmen.
Stockholms stad
Stor uppslutning av föreningar
Ett tjugotal föreningar är med i projektet exempelvis Blåuggla, Skärholmens sports club, Newroz FC, Jakobsbergs gård, Barn av sin stad, Svensk Azerbajdzjanska kulturföreningen, Healthy women, Etiopiska samfund i Sverige, Polisen IF simförening och Omställning Skärholmen.
– Folk i Skärholmen och kulturförvaltningen kan komma in med dans och målning. Healthy women har allt från kickboxning till gruppsamtal och Barn av sin stad är en nystartad Skärholmsförening som jobbar mycket med självläkande insatser. Just matlagning och bakning får vi se hur vi kan möta upp, säger Charlotta Östholm.
Tanken är att föreningarna i perioder ska turas om att ordna aktiviteter. Aktiviteterna ska starta i höst och utökas successivt tills det är aktiviteter varje dag.
Kommer det alltid att finnas en mix av kultur, idrott och matlagning att välja på?
– Inte varje dag samtidigt, men under veckan får de möjlighet att prova på någon av dagarna.
Vad är era förhoppningar med projektet?
– Att barnen som deltar känner en minskad stress och ett ökat välbefinnande. Många barn är väldigt stressade och mår psykiskt dåligt och vi hoppas att de får känna tillhörighet och delta som alla andra. Och att de som väljer att göra sämre saker för att de inte har något att göra på eftermiddagen hellre spelar schack än att hänga på stan. Men vi vänder oss till alla, det är en väldigt bred målgrupp.