Vård- och omsorgsprogrammet och försäljnings- och serviceprogrammet startar hösten 2022. Det står klart efter gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens senaste möte.

– Det handlar dels om att det finns ett söktryck och dels att det finns en del samordningsvinster med vuxenutbildningen. Undersköterskor är dessutom ett bristyrke och kan vi utbilda inom kommunen ökar våra möjligheter att rekrytera, säger Christofer Holmström (S), nämndordförande.

Ett program ska fasas ut, de sista hotell- och turismeleverna slutar 2022.

– Vi pausade intaget i år på grund av för få sökande. Det är det minst populära programmet.

Politikerna har också klubbat en så kallad gymnasiestrategi som sträcker sig tio år framåt. I den ingår att "se över möjligheterna att starta ekonomiprogrammet samt samhällsprogrammet i nya centrumnära lokaler".

– Högskoleförberedande program är nästan nödvändigt i en sådan stor kommun som Tyresö. Vi behöver kunna erbjuda våra unga den möjligheten. Vi ser också att det kommer att finnas en platsbrist i regionen.

Letar lokaler

Ambitionen är att starta programmen hösten 2023.

– Jag tror att det blir så.

Varför i nya lokaler?

– Vi skulle inte få plats i nuvarande. Jag tror att vi ska kunna hitta andra befintliga.

Holmström konstaterar:

– Det är ju stora förändringar och en jättestor utveckling. Under många år har gymnasiet avvecklats och nu ska vi vända det och börja utveckla.

Gymnasiet hade tidigare högskoleförberedande program. De sista elevkullen tog studenten 2018. Bättre ekonomi är en av anledningarna till att en uppstart nu planeras, enligt Holmström.

– Vi har under mandatperioden fått kontroll på ekonomin. Det gör att vi har marginaler att utveckla. Vi har också bättre elevunderlag och söktrycket och resmönstret ser lite annorlunda ut.

Lena Beskow är rektor på gymnasiet.

– Det känns väldigt positivt att man väljer att utveckla gymnasiet. Det känns som vi återtar marknaden. Det är klokt att satsa på yrkesprogram som vänder sig både till tjejer och killar och populära högskoleförberedande program.

I augusti startade en resursskola vid gymnasiet.

– På två år skulle det handla om uppstart av fyra nya program plus resursskolan. Det är en otroligt stor förändring. Personalen är väldigt positiv.