Ständigt arbete. Områdespolisen Alexander Nastradinis och Värmdös kommunpolis Magnus Mohlin diskuterar problemet med droger bland unga. Foto: Sacharias Källdén

Stora beslag av knark och kontanter i Värmdö

Stora beslag av knark och kontanter och 50 personer misstänkta för narkotikabrott. Det är resultatet av polisens insats i Värmdö de senaste veckorna.

  • Publicerad 16:36, 9 apr 2021

Polisen i Nacka-Värmdö har gjort en extra insats mot drogerna i Värmdö de senaste veckorna. Det betyder att de har haft extra hög närvaro i miljöer där de vet att narkotika ofta förekommer och jobbat både uniformerat och civilt.

25-åring häktad

Bland annat har de jobbat uppsökande i centrala Gustavsberg, där misstankar mot en person ledde till husrannsakan i en bostad. Väl där hittade de en "större mängd" narkotika – kokain och cannabis - och dopningspreparat. Mannen, som är i 25-årsåldern, greps misstänkt för grovt narkotikabrott och sitter nu häktad.

– Vi kan inte gå in på exakta mängder narkotika eller kommentera exakt vad som anträffas vid husrannsakan med hänsyn till pågående förundersökning. Men narkotikans mängd och övriga omständigheter gör att brottet bedöms som grovt, säger Ola Åkesson, kommunpolis i Nacka-Värmdö.

Polisens arbete har också lett till att ett 50-tal personer nu misstänks för olika typer av narkotikabrott. Polisen har haft stor hjälp av tips från Värmdöborna. Tipsen handlar om försäljning, hantering och användning av narkotika, och i vilka områden det här förekommer mest.

Vill fånga upp unga

De platser som sticker ut är Hemmesta, Gustavsbergs centrum och områden runt centrum, även porslinskvarteren i Gustavsbergs hamn där polisen ser en ökad aktivitet.

Förutom att knarket kan leda unga in i ett beroende så leder det också ofta till annan brottslighet, enligt polisen, som olika typer av våld, vapenbrott och uppgörelser mellan kriminella.

– Vi hoppas att vi kan fånga upp ungdomar som sysslar med narkotika, för att sedan hjälpa dem vidare till relevant stöd och hjälp, där andra samverkansaktörer tar vid, säger Ola Åkesson.

Syftet med polisens insats är att minska användandet och tillgången på narkotika i Värmdö, och genom det skapa större trygghet och förebygga brottslighet överlag, enligt polisen.

Polisen i Nacka-Värmdö vill fortsätta ha in tips från allmänheten. Se faktarutan för info hur du gör.

"Drogandet har blivit coolt"

Knarkbeslag. Foto: polisen

Knarkhandel. Hemmesta centrum pekas ut som en av platserna där droghandeln sker. Foto: Eva Tonström

Tipsa polisen

Under perioden 1 mars till 8 april rapporterades ett 50-tal personer misstänkta för narkotikabrott i Värmdö. Det kan jämföras med samma period förra året då cirka 16 personer rapporterades.

En person greps och häktades misstänkt för grovt narkotikabrott.

Flera större beslag gjordes av bland annat cannabis, kokain, tabletter och kontanter.

Tipsa på tel 11414 eller via länken, polisen.se/kontakt/tipsa polisen. Du kan tipsa anonymt eller lämna kontaktuppgifter så att polisen kan ställa frågor. Vid pågående brott ring 112.

Visa merVisa mindre