Inflation, högre priser och lågkonjunktur gör att många butiker får det allt svårare att gå runt.

För ett tag sedan fick Mitt i ett tips om att situationen är särskilt illa i Tensta centrum, med få besökare och handlare som tvingas säga upp sina kontrakt.

Väl på plats vittnar atmosfären om just det – det är bara några enstaka personer inne i centrumbyggnaden, och några av lokalerna gapar tomma.

– Butiker här stänger en efter en på grund av för höga hyror och för få kunder. Jag kommer också behöva säga upp mitt kontrakt snart. Det funkar inte längre, det är en förlustaffär, hyran är för hög och köparna för få, berättar Anwar Derman, som äger butiken Derman i centrum.

Han har drivit sin affär i Tensta i tolv år, och beskriver platsen som ett långsamt sjunkande skepp.

Anwar Derman har drivit butiken i Tensta i tolv år, där han säljer vackra festkläder. Nu funderar han på att säga upp kontraktet.

Anwar Derman har drivit butiken i Tensta i tolv år, där han säljer vackra festkläder. Nu funderar han på att säga upp kontraktet.

Stefan Källstigen

– Vi brukade vara tre personer som jobbade här i butiken, nu är jag helt själv sju dagar i veckan, kan inte ens betala ut lön. För några år sedan rörde det sig mycket folk här, Lidl fanns, andra affärer och restauranger fanns också, det var fullt i lokalerna. Nu känns det tomt och ibland otryggt, säger han.

På vilket sätt?

– Det är många killgäng som bara hänger här och känns hotfulla, det sover ofta hemlösa på bänkarna och känslan är att man låter platsen förfalla. Jag förstår faktiskt att vissa inte vill gå in här längre.

Rinkeby går bra

Ett stenkast bort, i Rinkeby centrum, är situationen annorlunda.

Här trängs mängder av besökare både i affärerna och på kaféerna.

– Det är klart att vi märkt att folk köper lite mindre nu på senaste tiden och att priserna ökat hos våra leverantörer, vilket påverkar vår egen prissättning. Men vi har ändå många kunder, det går bra, även om fler klagar på priset nu för tiden, berättar Selma Al Hasnawe, som jobbar på Body care inne i gallerian.

Selma Al Hasnawe fixar bland sakerna i butiken i Rinkeby, som trots lågkonjunktur har många besökare.

Selma Al Hasnawe fixar bland sakerna i butiken i Rinkeby, som trots lågkonjunktur har många besökare.

Stefan Källstigen

Ägarna bekräftar

Även Fastpartner, som äger och förvaltar både Rinkeby centrum och Tensta centrum, bekräftar bilden.

– I Rinkeby går det faktiskt väldigt bra. Vi har inte en tom kvadratmeter i den kommersiella biten av centrum, inga lediga butiker alltså, säger Dario Flygberg, förvaltningschef i området.

Han vill dock tona ner läget i Tensta.

– Det lät lite väl negativt i min mening, det är två hyresgäster som är på väg att lämna gallerian, och ytterligare två lediga lokaler. Vi har några vakanser som vi jobbar med helt enkelt, så är det ofta i gallerior – det är alltid rörelse bland hyresgäster. Folk provar sina idéer, vissa flyger inte, då försvinner de igen.

Lokal uthyres i Tensta centrum.

Lokal uthyres i Tensta centrum.

Stefan Källstigen

Vad skiljer Rinkeby och Tensta åt?

– Det är en väldigt konjunkturkänslig målgrupp i Tensta, många har inte råd att handla som tidigare nu. Så även i Rinkeby, men där rör sig människor i centrum på ett annat sätt, det är ett folkflöde till och från tunnelbanan. I Tensta måste man aktivt gå in i gallerian på ett annat sätt, säger Dario Flygberg.

Han understryker att de inte gett upp hoppet om Tensta, och att det finns tydliga visioner för platsen.

– Vi jobbar med att öppna ett kafé just nu och har skrivit ett kontrakt med en hyresgäst där vi lagt många miljoner på att anpassa lokalen. Vi ska förutom det även testa ett koncept med mindre pop up-butiker, dit handlare kan komma en kortare period och förverkliga sina idéer i gallerian. Vi provar oss fram helt enkelt.

Vad gör ni för att hjälpa de hyresgäster som har det svårt nu?

– Hyror är något vi inte diskuterar i media, utan förhandlar individuellt. Det jag kan säga är att hyror generellt är en komplex fråga. Jag förstår att det är en stor del av handlarnas utgifter, men vi har också ofta investerat mycket i lokalerna, som vi behöver få tillbaka. Det är en jobbig situation för alla just nu, säger han, och fortsätter:

– Ingen kommer någonsin säga att en hyra är låg, trots att det är marknadshyra som gäller, hyror anpassade för området. Det är inte högre hyror i Tensta än på andra liknande platser, snarare tvärt om. Vi gör vad vi kan på andra sätt också, hjälper till med marknadsföring för butikerna och sådant.

Vad gör ni för tryggheten?

– Vi jobbar tillsammans med fastighetsägare i Järva och genomför platssamverkan, vilket innebär att vi tillsammans gör trygghetsskapande, brottsförebyggande och trivselskapande åtgärder kring centrum. Vi har trygghetsvandringar, och är i ständig dialog med handlare om läget i gallerian, säger Dario Flygberg.