Arne Johansson, ordförande i Norra Järva Stadsdelsråd, är en av de som är med och arrangerar protesterna i Järva tillsammans med Hyresgästföreningen Järva och Ort till ort.

Initiativet kommer från Nätverket Rädda hyresrätterna, Norra Järva Stadsdelsråd och 18 april-kommittén. De har stöd av 73 organisationer och mer än 11 000 personer, däribland av Vänsterpartiet i Stockholm, Ung Vänster och Rättvisepartiet Socialisterna.

– Fri hyressättning i nyproduktioner innebär stora nya steg mot marknadshyror tror vi, vilket är extremt oroväckande, säger Arne Johansson.

Han menar att ett område som Järva, där många redan kämpar med att få ihop till hyran och bor trångt, skulle drabbas extra hårt av eventuella marknadshyror.

Enligt en rapport som Hyresgästföreningen beställt skulle månadskostnaderna höjas med cirka 30 procent i området om sådana infördes.

– Folk kommer behöva flytta till mindre, billigare bostäder, det blir mer trångbott, svårare för barn att sköta skolan och därmed ökad risk att dras in i kriminalitet, och så bäddar det inför en större dödlighet under nästa pandemi, tror Arne Johansson.

Fem protester i Järva

I Stockholm planeras nu sammanlagt för 44 torgprotester, varav fem i Järva. Klockan 13 kommer folk att mötas på torgen i Akalla och Hjulsta, och klockan 14 i Husby, Tensta och Rinkeby. Sedan ska alla vandra till Järvafältet vid Husby gård, där det hela avslutas.

– Det blir coronavänligt. Det kommer finnas personer på plats som ser till att alla håller avstånd, och vi kommer inte vara i grupper om mer än åtta personer, säger Arne Johansson.