Den 7 september gick en våg av lättnad och glädje genom Stockholms stora konferensanläggningar. Orsaken var regeringens besked om att slopa så gott som alla restriktioner från den 29 september. Det innebär att salar som stått öde i över ett och ett halvt år kan fyllas med besökare igen.

– Jag skrek rakt ut av glädje. Vi har haft det så tufft och har tvingats säga upp folk på löpande band. Nu ser framtiden ljus ut, säger Tina Hedman, vd på Quality Hotel Globe med en kapacitet för 1 400 besökare.

Omedelbar effekt

Regeringens besked fick omedelbar effekt, berättar hon. Framför allt bokar företagen in konferenser för 2022, eftersom de behöver förbereda sig, men en hel del bokningar kommer in även för hösten 2021.

– Det märks att företagen har behov av att samla sin personal. Vi är inte tillbaka där vi var före corona, men det är en vändpunkt. Och den 1–2 oktober är hotellet faktiskt fullt, för då kommer Elton John till Tele2 Arena här intill, säger Tina Hedman.

Två oktobermässor

Vid Nackastrandsmässan är det också laddat för fest i oktober. Den 7–9 oktober äger Stockholm Beer & Whisky Festival rum där. Den 14–17 oktober är det sedan dags för konstmässan Affordable Art Fair.

– Arrangörerna hade förberett allt, men var beredda att dra i bromsen om det skulle behövas. Nu blir mässorna av, på grund av regeringens beslut. För oss betyder beslutet en chans att överleva, säger vd:n Marianne Wallberg, vd för Nackastrandsmässan, som rymmer 6 000 besökare.

Under ett och ett halvt år har man hankat sig fram genom att upplåta lokalerna åt reklamfilms- och videoproduktion och enstaka fackmässor. Glädjen är därför stor över att bokningar nu rullar in, både till mässor och konferenser, inte minst för 2022.

Ingen quick fix

Samma besked kommer från andra konferensanläggningar som Mitt i pratat med. Men någon "quick fix" är det inte fråga om, betonar Maria Tullberg, general manager för Stockholm Waterfront Congress Centre, som kan ta emot 3 000 besökare.

– Vi fick många nya bokningar med en gång efter regeringens besked. Dessutom fyllde sådana som redan gjort bokningar på med fler personer. Vi är jätteglada för det. Men läget är fortfarande tufft. Vi har inga internationella bokningar, till exempel , säger hon.

Ont om personal

Pandemin är inte över, så handsprit, rekommendationer om att hålla avstånd och separata in- och utgångar förblir en verklighet vid anläggningarna. Och ett moln på himlen är den brist på erfaren personal som pandemin orsakat. Många som sades upp har hittat andra arbeten eller börjat studera.

– Bokningarna går spikrakt uppåt och det är förstås glädjande. Men det är en utmaning att rekrytera personal med rätt kompetens i den takt som behövs, säger Carin Sjöberg, vd för City Conference Centre med plats för 4 000 besökare i sina lokaler i Norrmalm.