– Ansökningarna rasslar in ganska snabbt, vi har väl över 200 stycken nu, säger Hanna Helsing, samordnare för sommarjobb på Ekerö kommun.

31 mars går ansökningstiden för kommunens sommarjobb ut, så än finns tid att söka. Jobben brukar vara populära, enligt Hanna Helsing brukar de få in runt 450 ansökningar.

20 fler tjänster

Tidigare år har det funnits 55 jobb att söka, i år ser det lite annorlunda ut.

– Vi har samma budget som förra året, då räckte pengarna till jobb för 55 ungdomar. Nu kommer vi köra två veckor i stället för treveckorspersioder. 

Då kommer pengarna att räcka till ungefär 75 tjänster enligt Hanna Helsing. 

– Det är första året vi gör så här, två veckor är ganska kort tid men det känns viktigare för oss att fler ungdomar får möjlighet att testa på arbetslivet, säger hon. 

Hanna Helsing ser fram emot att kunna erbjuda några fler sommarjobb i år.

Hanna Helsing ser fram emot att kunna erbjuda några fler sommarjobb i år.

Privat

De jobb som finns att söka för de som är födda 2006–2008 handlar till största delen om utomhusarbete.

– Ekerö bostäder tar emot en del, de jobben handlar om skötsel i bostadsområden och enklare utefix. Sedan finns det även jobb inom förskola, fritids/fritidsklubb och jobb på Ekebyhovs slott. 

39 starta eget-platser

Förutom sommarjobben erbjuder kommunen även 39 ungdomar starta eget-bidrag.

– Vi har kört detta i samverkan med Rookie startups i ganska många år.

De ungdomar som känner sig manade att starta eget företag eller förverkliga en affärsidé kan söka en av de 39 platser som erbjuds.

– Då får man en utbildning under en veckas tid. Sedan driver ungdomarna sitt företag med hjälp av en handledare under tre veckor. De får i samband med utbildningen ett startkapital på 2 500 kronor från kommunen. Förra året fick vi nästan 120 ansökningar, säger Hanna Helsing. 

Ansökan om sommarjobb görs på kommunens hemsida. Senast i maj kommer de som sökt sommarjobb att få besked enligt kommunen.