Roslagsvatten vill höja brukningsavgiften för vatten och avlopp med 19 procent från och med 1 april i år. Förra året höjdes den med 23 procent, och året innan det med 15 procent.
Den nya höjningen innebär att kostaderna för en liten villa med en tomt på 800 kvadratmeter går från 891 kronor i månaden till 1 061 kronor – en ökning med 170 kronor.
De ökade kostnaderna som behöver täckas ligger på 9,4 miljoner kronor, enligt Roslagsvatten.
Christian Wiklund, vd för Roslagsvatten, berättar att den största anledningen bakom höjningen är den stora underhållsskuld på VA-nätet som gäller hela Sverige. Merparten av infrastrukturen byggdes på 50-, 60 och 70-talet, och har inte underhållits.
– Nu har vi och många andra uppmärksammat det här, och åtgärder krävs för att komma i rätt takt och beta av underhållsskulden, säger han.
Utöver det påverkar de ökade räntorna och även striktare miljö- och säkerhetskrav.
– Det är kritisk infrastruktur och med rådande säkerhetsläge måste vi säkerställa att den håller.
Får inte gå med vinst
Enligt lag får inte VA-verksamheter gå med vinst, utan måste varje år justera taxorna för att finansiera de behov som finns i att bibehålla och utveckla anläggningarna.
Om inte taxan höjs behövs ett ägartillskott på 9,4 miljoner kronor för 2025. Bolaget Ekerövatten, ett dotterbolag till Roslagsvatten, äger alla VA-tillgångar i Ekerö och kommunen som är ansvariga för dotterbolaget.
Christian Wiklund, vd för Roslagsvatten.
Stefan Källstigen
Det betyder att om inte taxan skulle höjas hade skattepengar behövt skjutas till.
Enligt Christian Wiklund väntar flera höjningar av VA-taxan framöver. Och investeringstakten i infrastrukturen kommer behöva öka till år 2100, om än i små steg. En del av de ökade kostnaderna åren framöver beror på att Ekebyhov reningsverk har nått ”vägs ände”.
Analyserar ledningarna
Han tror däremot inte att det kommer handla om en kontinuerlig höjning av taxan på den nivå som det har varit de senaste åren.
– Kostnaden för vatten har tidigare varit alldeles för billig jämfört vad det borde varit. Jag kan inte säga i dag vad det kommer bli för höjning nästa år, men jag tror att vi har några år framför oss med höjningar.
Roslagsvatten analyserar ledningarna och renoverar bara där det behövs för att hålla kostnaderna nere, enligt Christian Wiklund.
– Vi har full förståelse för att i dagens läge, när allt blir dyrare, så blir varje krona viktigare. Vi gör allt vi kan för att effektivisera vår verksamhet, samtidigt måste vi tillgodose rent dricksvatten.
Förslaget från Roslagsvatten klubbades igenom av kommunstyrelsen den 10 februari och tas upp i kommunfullmäktige den 3 mars. Om den klubbas träder den i kraft den 1 april.