Inflation, dyra matpriser, en bostadsmarknad i gungning och tydliga tecken på en lågkonjuktur.

Orosmolnen är många på den ekonomiska Stockholmshimlen.

Faktum är att pessimismen är större i Stockholm än i övriga landet, visar en ny undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Handelsbanken.

Bland annat tror:

✓ 55 procent av stockholmarna att den egna bostaden blir mindre värd.

✓ 61 procent att de får mindre pengar i plånboken.

✓ 45 procent att ekonomin blir sämre om ett år

När det kommer till bostadsförsäljningar menar Maria Lidström Andersson, kontorschef på Handelsbanken i Solna, att det är klokt att skruva ned förväntningarna om man ska sälja sin bostad nu.

– Det man dock bör komma ihåg är att prisuppgången också varit störst i Stockholms län, säger hon och tillägger att det å andra sidan nu kan vara en möjlighet för förstagångsköpare eller kunder som inte har något objekt som ska säljas att ta sig in på bostadsmarknaden.

Svårare tider väntar

Vidare anser Maria Lidström Andersson att konjunkturen kommer försämras nästa år och även om vinterns energipriser och allt högre räntekostnader just nu är högst på dagordningen behöver man också förbereda sig för en kärvare arbetsmarknad och högre räntor.

– Vi rekommenderar också att spara till en buffert för oförutsedda utgifter, se till att ha ett bra försäkringsskydd i form av medlemskap i a-kassa och en inkomstförsäkring. Det är investeringar i sin egen trygghet som man just nu behöver prioritera.

När köpkraften urholkas hos hushållen pekar mycket på att det leder till stigande arbetslöshet. Att drabbas av arbetslöshet är dock inget som oroar stockholmare generellt.