De flesta loppisfantaster i stan känner till loppisen.

Redan 2008 hade Maria Wiberg och Emma Perning sin första bakluckeloppis i Vällingby centrum.

Redan fullbokat

Söndagen den 10 oktober kommer återigen folk slå upp sina bakluckor och bord inne i Åregaraget. Platserna är sedan länge fullbokade.

– I dag är det ju fortfarande en del restriktioner och avstånd som gäller. Även om detta troligtvis ändras nu på tisdag (29 september), så vågar vi inte riktigt lita på det än. Vi kommer ha breda gångar och ha gott om plats, säger Maria Wiberg.

Polisen stängde loppis

Duon är i dag en av landets främsta loppisarrangörer, men pandemin har varit utmanande. Maria Wiberg och Emma Perning blev uppmärksammade när polisen ryckte ut med flera polisbilar och stängde deras loppmarknad på ett fält i Täby i fjol. Anledningen? Regeringens förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer.

https://www.mitti.se/nyheter/loppmarknad-upplostes-av-polis-500-besokare-pa-plats/lmtig!8994713/

Folkhälsomyndighetens chefsjurist pudlade sedan och kallade allt för ett misstag. Det var inte loppismarknader man skulle ge sig på.

– Det har varit en väldigt märklig tid. 2020 var ett stort jätteundantag, säger Maria Wiberg, som tillsammans med Emma tvingats permittera sig under pandemin.

Fördel med garageloppis

Vällingbyloppisen är en av de största i landet i ett parkeringshus. Att vara just i Åregaraget har givna fördelar.

– Om det regnar så kommer förmodligen väldigt många besökare. Den fördelen hade vi inte förr med loppisen uppe på garaget.

Vad säljs mest?

– Barnkläder, leksaker och barnprylar. Vissa föräldrar har barn som växt ur kläderna, och andra föräldrar tycker det är vettigt att köpa second hand. Man tycker det känns rätt för miljön och ofta får man ett fyndpris.

Det går alltså verkligen att fynda?

– Många letar ju efter saker som har högre värde på annat håll. Någon säljer kanske arvegods eller något som stått på vinden länge. Och det visar sig vara ett fynd.