Tillbaka. Maria Wiberg och hennes stora bakluckeloppis gör comeback i Vällingby centrum. Foto: Emma Perning och Therese Wiberg/wfoto.se

Stor bakluckeloppis tillbaka i Vällingby efter två års uppehåll

Pandemin har stoppat den i två år, men snart är stora bakluckeloppisen tillbaka i Vällingby. "Vi räknar med ett par tusen besökare", säger arrangören Maria Wiberg.

  • Publicerad 02:06, 24 sep 2021

Det har varit en väldigt märklig tid

De flesta loppisfantaster i stan känner till loppisen.

Redan 2008 hade Maria Wiberg och Emma Perning sin första bakluckeloppis i Vällingby centrum.

Redan fullbokat

Söndagen den 10 oktober kommer återigen folk slå upp sina bakluckor och bord inne i Åregaraget. Platserna är sedan länge fullbokade.

– I dag är det ju fortfarande en del restriktioner och avstånd som gäller. Även om detta troligtvis ändras nu på tisdag (29 september), så vågar vi inte riktigt lita på det än. Vi kommer ha breda gångar och ha gott om plats, säger Maria Wiberg.

Tillbaka. Den stora bakluckeloppisen gör comeback i Vällingby centrum. Foto: Emma Perning

Polisen stängde loppis

Duon är i dag en av landets främsta loppisarrangörer, men pandemin har varit utmanande. Maria Wiberg och Emma Perning blev uppmärksammade när polisen ryckte ut med flera polisbilar och stängde deras loppmarknad på ett fält i Täby i fjol. Anledningen? Regeringens förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer.

Loppmarknad upplöstes av polis – 500 besökare på plats

Folkhälsomyndighetens chefsjurist pudlade sedan och kallade allt för ett misstag. Det var inte loppismarknader man skulle ge sig på.

Tillbaka. Den stora bakluckeloppisen gör comeback i Vällingby centrum. Foto: Emma Perning

– Det har varit en väldigt märklig tid. 2020 var ett stort jätteundantag, säger Maria Wiberg, som tillsammans med Emma tvingats permittera sig under pandemin.

Fördel med garageloppis

Vällingbyloppisen är en av de största i landet i ett parkeringshus. Att vara just i Åregaraget har givna fördelar.

– Om det regnar så kommer förmodligen väldigt många besökare. Den fördelen hade vi inte förr med loppisen uppe på garaget.

Vad säljs mest?

– Barnkläder, leksaker och barnprylar. Vissa föräldrar har barn som växt ur kläderna, och andra föräldrar tycker det är vettigt att köpa second hand. Man tycker det känns rätt för miljön och ofta får man ett fyndpris.

Det går alltså verkligen att fynda?

– Många letar ju efter saker som har högre värde på annat håll. Någon säljer kanske arvegods eller något som stått på vinden länge. Och det visar sig vara ett fynd.

Vill du veta mer?

Vad: Bakluckeloppis i Åregaraget i Vällingby centrum.

När: Söndagen 10 oktober, 11-15. (Bakluckeloppisarna hålls vanligen två gånger per år i centrum. Den 21 november ska man ha en ny bakluckeloppis i Solursgaraget i Vällingby centrum. I maj 2022 väntas nästa bakluckeloppis i Åregaraget.)

Arrangörer: Maria Wiberg och Emma Perning på Stockholmsmarknader AB. Företaget arrangerar loppisar och hemkörning över hela Storstockholm och omsatte sex miljoner kronor innan pandemin.

Kuriosa: Maria och Emmas bakluckeloppis på Solvallas travbana är med i Guinness rekordbok. Jo, de har arrangerat världens största bakluckeloppis. Totalt 1 025 bilar med försäljare var på plats på Solvallas travarena 2016 för att sälja begagnade saker. 2017 slog man sitt eget rekord, då var 1 039 bilar på plats.

Visa merVisa mindre