Göteborg

Turerna kring frågan om ombildning av hyresrätter har varit många och långa de senaste åren. Under förra mandatperioden öppnade de borgerliga partierna för att hyresgäster lättare skulle kunna köpa sin bostad.

De rödgröna å andra sidan var snabba med att hitta sätt att försvåra processen.  

Men nu har de styrande partierna – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – kommit överens med Centerpartiet om att stoppa ombildningar de kommande fyra åren.

– Det är viktigt att bevara de hyresrätter som har en vettig hyra framför allt i de centrala delarna. Nu kan hyresgästerna andas ut och hyresrätterna blir kvar i Göteborg, säger Jonas Attenius (S), kommunstyrelsens ordförande. 

Jonas Attenius (S), ordförande kommunstyrelsen i Göteborg.

Jonas Attenius (S), ordförande kommunstyrelsen i Göteborg.

Pressbild

Han trycker samtidigt på att de rödgröna partierna inte är emot bostadsrätter.

– Vi vill bygga blandat för att förhindra segregationen. Där det i dag finns många hyresrätter vill vi bygga bostadsrätter och tvärtom. Men vi vill inte ha det som i Stockholm där en vanlig knegare inte kan bo centralt för att det inte finns några hyresrätter kvar.

LÄS ÄVEN: Vinnare och förlorare när hyresrätter blir bostadsrätter

Så många ansökningar

Mitt i Göteborg har begärt ut siffror på hur många ansökningar som har inkommit in till Allmännyttan under 2022 och 2023.  

Totalt handlar det om 26 förfrågningar där hyresgäster har bildat en bostadsförening för att kunna köpa ut sina bostäder.  

Det verkar inte vara en rusning för att köpa sin bostad, var det värt kampen? 

– Om man hade gått vidare fullt ut på Alliansens linje hade det kanske sett annorlunda ut. Istället har frågan valsats runt i politiken vilket har bidragit till osäkerhet. Men nu är det tydligt att det inte blir några omvandlingar den här mandatperioden, säger Jonas Attenius. 

Axel Josefson, gruppledare Moderaterna i Göteborg.

Axel Josefson, gruppledare Moderaterna i Göteborg.

Markus Andersson

Moderaternas gruppledare Axel Josefson håller med om att det relativt låga intresset handlar om velandet.

– Jag tror att osäkerheten runt den politiska hanteringen av frågan har medfört att man tvekar att skicka in ansökningar. Det tar både tid och kostar pengar att starta en ombildning och då vill man vara säker på att det är möjligt att ombilda, säger han.

För Moderaterna är kampen inte över.

– Vi kommer att fortsätta att driva frågan eftersom det är det långsiktigt är både billigaste och efterfrågat att få äga sin bostad, säger Axel Josefson.

LÄS ÄVEN: Han röstar för att stoppa ombildningarna

Politiken avgör

Under årens lopp har det skett ombildningar då och då i Göteborg. Ansökningarna har främst hanterats av Allmännyttans styrelser som är politiskt tillsatta.  

– Förfrågningar om ombildning i centrala lägen har i regel fått avslag från styrelsen, uppger Linda Thorsson, kommunikationschef, Poseidon. 

Innebär beslutet att det är helt omöjligt att omvandla hyresrätter till bostadsrätter eller finns det faktorer som gör det möjligt?  

– Sedan den 1 januari 2023 har bolagen i Framtidenkoncernen i uppdrag att inte genomföra några ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter under mandatperioden. Det är den skrivning som vår styrelse har att ta ställning till i de fall förfrågningar om ombildningar kommer in framöver, meddelar Linda Thorsson.