Sedan beslutet fattades i kommunfullmäktige i oktober är det ingen som vet hur många nya bostadsrättsföreningar som har bildats.

Allmännyttan kan bara svara på hur många föreningar som nått målet med 70 procent positiva hyresgäster, vilket krävs för att kunna lämna in en ansökan.

När bostadsbolagen fick frågan i december hade bara en enda begäran kommit in från stadsdelen Haga.

Den siffran har vuxit till sju nybildade bostadsrättsföreningar med hundratals hyresgäster som vill köpa sina lägenheter.

GÖTEBORGDIREKTS VALBEVAKNING 2022

Men i samma takt som köplusten växer hos vissa, har oron ökat hos andra. Många boende i Haga vet med sig att de aldrig skulle ha råd attköpa sin bostad. Andra är principiellt emot en utförsäljning av allmännyttans fastigheter.

Het valfråga

– Bostadsfrågan påverkar absolut hur jag ska rösta i valet. Jag har redan bestämt mig för ett parti som står för att bevara hyresrätten, säger Christina Abrahamsson, som bor i Haga och är medlem i nätverket Stoppa Ombildningarna.

Stressig situation

En annan orolig Hagabo är Thomas Andersson. Han har bott i sin lägenhet i 30 år och känner sig väldigt stressad över situationen.

Som många andra har han fått en lapp i brevlådan från grannarna som har bildat en bostadsförening. Nu sonderar de, tillsammans med en konsultfirma, terrängen i kvarteret.

Är du intresserad av att köpa din lägenhet?

– Jag fyller 65 år i höst. Det finns ingen bank som lånar ut fyra miljoner kronor till mig, säger han.

Thomas Andersson är inte bara orolig för egen del. Han tycker att hela den politiska strategin bakom ombildningarna är en dålig idé. Framförallt för att allmännyttan kommer att säljas ut till privatpersoner för ett rabatterat pris.

– Varför ska enskilda personer göra stora vinster på något som är göteborgarnas gemensamma egendom? undrar han.

Röstar emot

Nu hoppas Thomas att ett politiskt maktskifte ska sätta stopp för ombildningarna. Om Alliansen förlorar valet i höst, kanske han vågar se framåt och älska sitt Haga igen.

– Jag vill inte bo kvar som hyresgäst om fastigheten förvandlas till en bostadsrätt. Men vad har jag för val? Var ska jag annars bo?