Verket Heligt uppdrag kommer att visas i utställningen Vargtimme med Jonatan Pihlgren.

Verket Heligt uppdrag kommer att visas i utställningen Vargtimme med Jonatan Pihlgren.

Fredrik Åkum

Vargtimme med Jonatan Pihlgren

Den Göteborgsbaserade konstnären Jonatan Pihlgren har väckt uppmärksamhet för sin unika stil, sitt expressiva måleri och konstverk där vardagsmotiv möter drömmar och surrealistiska fantasier. Tillsammans bildar Pihlgrens verk en fängslande berättelse om konsten och livet. Utställningen på konsthallen erbjuder en djupdykning i Pihlgrens konstnärskap, med över 170 målningar och skulpturer, varav flera visas för första gången. "Man kan säga att jag utforskar olika sätt att förstå vår verklighet. Jag försöker expandera berättelser och perspektiv på livet som jag finner intressanta. En del är mörka, andra är ljusa. Allt som möts i mig, i min mentala upplevelse av världen, möts på duken", säger Jonatan Pihlgren. Utställningen visas till och med 15 september. 

Plats: Göteborgs Konsthall, Götaplatsen, vernissage 4 maj kl. 11.00–17.00 med invigning kl. 13.00.

Det Brinner när Matilda Sjöström intar scenen på Pustervik för relasefest.

Det Brinner när Matilda Sjöström intar scenen på Pustervik för relasefest.

Ellika Henrikson

Det Brinner – releasefest

Det Brinner är soloprojektet som Matilda från Steget startade för att utmana sig själv och faktiskt göra sånt som hon drömt om men inte vågat innan. Hon började 2016 med att använda ilskan istället för uppgivenheten som driv, att våga gå vidare med alla de olika slags känslouttryck hon ville använda och gav henne även modet att utforska helt nya ljudlandskap. Det har alltid varit raka puckar och trots detta förmedlar nu musiken starkare känslor än någonsin. Det handlar om allt från att ha behovet att berätta för någon att den är en idiot till att verkligen ge en kärleksförklaring till den där vännen som alltid finns där. Den här skivan berättar om en resa i att få ut all skit och sedan hitta vägar som leder till att må bra och läka. Självklart är det fortfarande gråtdisco vi lyssnar på. Vi är kvar på dansgolvet vare sig vi ska gråta skrika eller bara sjunga med.

Plats: Pustervik, Järntorgsgatan 12–14, fredag 10 maj, på scen, kl. 22.15.

Fadodrottningen Mariza gästar Stora Teatern.

Fadodrottningen Mariza gästar Stora Teatern.

Miguel Angelo

Mariza

Portugals fadodrottning Mariza är aktuell med sin nya skiva Amor. Med sig i bagaget har hon succén med sitt förra album, Maria canta Amália, som är en hyllning till den moderna fadons urmoder Amália Rodrigues. Där inhemska sjömansvisor mötte arabiska och afrikanska influenser föddes den portugisiska fadon. Mer än tvåhundra år senare har mycket förändrats, men lidelsen finns kvar och texterna kretsar ofta kring de utsattas öde. Mariza har genom åren utsetts till den bästa artisten inom världsmusiken av BBC, varit nominerad till ett flertal Latin Grammys och delat de största scenerna med alla från Sting till Gilberto Gil.

Plats: Stora Teatern, onsdag 8 maj, kl. 19.00.

Se Mupparna i deras allra första långfilm – och sjung med på Bio Roy.

Se Mupparna i deras allra första långfilm – och sjung med på Bio Roy.

Pressbild

Sing Along – Mupparna

Grodan Kermit sitter hemma i sitt träsk och spelar banjo, när en vilsekommen Hollywood-agent kommer roende. Han visar Kermit en annons från bolaget Världsfilm som söker ”grodor som vill bli rika och berömda”. Kermit som länge närt hemliga skådespelardrömmar, ger sig av västerut – mot Hollywood! På vägen mot sina drömmar träffar han den store Gonzo, björnen Fozzie och den superläckra Miss Piggy som gör honom sällskap. Men Kermit möter även den samvetslöse Doc Hopper, som också upptäcker Kermits talanger. Fast inte som filmstjärna, utan som dragplåster till Doc Hoppers grodlårs-restaurang...

Plats: Bio Roy, Kungsportsavenyen 45, torsdag 16 maj, kl. 18.00.

Second hand & marknad – ett kurerat second hand-event med marknadskänsla på Kulturlagrets lokaler.

Second hand & marknad – ett kurerat second hand-event med marknadskänsla på Kulturlagrets lokaler.

Pressbild

Second hand & marknad

Varmt välkomna till ett kurerat second hand-event med marknadskänsla på Kulturlagrets lokaler. De medverkande säljarna har ett brett utbud på egen konst, keramik, tavlor, prints och foton, men även second hand kläder, skor, accessoarer, heminredning, porslin, vintage med mera… Resten får förbli en överraskning. Ett evenemang för alla er som letar efter inspiration inför sommaren! Belong to you only, Kulturlagret och Ada Pallaspuro tar hand om stämningen med bra musik, det är bara att komma förbi och njuta av dagen. Närmaste spårvagnshållplatserna är Kaptensgatan och Fjällgatan. Tyvärr får fyrbenta vänner hoppa över detta event då lokalen inte tillåter djur.

Plats: Kulturlagret, Djurgårdsgatan 29c, Majorna, lördag 11 maj, kl. 12.00–16.00.