Under två års tid har Kevinge golfbana i Danderyd renoverats. Ett arbete som nu har gett resultat då det amerikanska magasinet Golf Inc tilldelar titeln Best Renovation of the Year till Stockholms Golfklubb och Kevingebanan.

– För oss har det varit ett väldigt stort arbete och vi är såklart väldigt stolta över utmärkelsen, säger klubbchef Jonas Widegren.

Ska se ut som det gjorde förr

Det som är speciellt med renoveringen, eller restaureringen som föreningen säger, är att de valt att backa bandet och återskapa hur Kevinge golfbana såg ut i nyskick då den byggdes på 30-talet. Banan har även restaurerats enligt Harry Colts designprinciper. Något Mitt i Danderyd skrivit om tidigare.

– Vi har tittat på gamla flygfoton och tagit tillbaka hur den såg ut tidigare, vilket är ovanligt. Många golfbanor fokuserar på att effektivisera arbetsprocesserna när de bygger om vilket gör att de ser tråkigare ut. Vi vill stärka det klassiska i vår bana, säger han.

Alla bunkrar byggs om i gammal stil. Fyra av greenerna har också byggts om, och hela bevattningssystemet är nytt för att minska vattenföroreningen.

– Totalt har vi lagt ner 3 mil vattenledningar i golfbanan, säger Jonas Widegren.

Lockar turister

Med utmärkelsen tror han även att besökarna kommer att öka.

Jonas Widegren tror att många kommer söka sig till Danderyd och banan i kevinge nu när de fått priset.

Jonas Widegren tror att många kommer söka sig till Danderyd och banan i kevinge nu när de fått priset.

Claudio Britos

– Absolut det här kommer locka svenska och utländska besökare, vi märker redan nu att många uppskattar det unika i vår bana och är nyfikna på att komma hit, säger han.

Restaurering kostade inget mindre än 18 miljoner och har helt finansierats av föreningen, alltså medlemmarna.

Inte klara än

Det mesta av arbetet är nu färdigställt och de lämnar en "ganska stökig" period på banan bakom sig. Men förhoppningen är att de ska fortsätta renoveringarna.

– Banan fyller 100 är år 2032 då har vi planer på att göra lite mer, säger Jonas Widegren.

Hur ska ni nu fira?

– Vi är mitt i en intensiv säsong så det blir nog inte så mycket nu, men alla inblandade är otroligt glad och stolta, vi får fira det när säsongen är slut helt enkelt, säger han.