De vet hur man skräddar en klänning, tovar, styckar, förgyller, makar en kruka, bygger en båt och slår ett rep.
Nu tar studenterna från yrkeshögskolan Hantverksakademin sin examen. I slutet av maj visade de upp sina alster i Barockhallen på Historiska museet.
Snöade in på båtar
Intresset för hantverk växer, berättar utbildningsledaren Karolina Hoffsaes Reit.
– Vi har som vanligt många keramiker, guldsmeder, fin- och möbelsnickare bland årets elever. Men nu har vi också sex båtbyggare och det har vi inte haft på väldigt länge, säger hon.
En av dem är Bruno Forsblom Mattsson, som visar upp handgjorda åror.
– Jag har alltid täljt, men det var under ett seglarkollo när jag var 18 som jag blev intresserad av båtar, säger han.
Bruno berättar att han var skoltrött i gymniaset och ville göra något annat.
– Jag vet inte varför jag snöade in på båtar men det är ett kul hantverk med alla detaljer. Det ska vara vackert, tätt och hålla för stora laster, säger han.
Bruno Forsblom Mattsson har byggt åror. "Jag ska testa de i sommar och då får vi se om de sviktar tillräckligt. Annars får jag ta lite till," säger han.
Mikael Andersson
Årorna är långa och tunna, så att de ska svikta lagom mycket när man ror, något som Bruna ska testa i sommar.
– Det handgjorda har fått ett uppsving, det är helt solklart tycker jag. Det har gått från något nödvändigt till en lyx nästan, säger han.
Krona i guld och pärlor
Katarina Stefansdottir, som är både guld- och silversmed samt möbelsnickare, håller med om att hantverket fått en ny status.
– Mycket i dag är maskinellt tillverkat och perfekt. Men många vill ha saker där man ser handen som gjort det.
Hon visar upp en vacker brudkrona i guld och pärlor, inspirerad av Dalarna. När hon sätter på sig kronan stannar många för att ta bilder.
– Min dröm är att barn och barnbarn i generationer ska bära den vid sina bröllop, säger Katarina.
Från barnskötare till styckare
Vid en monter visar styckaren Tim Harridsleff Fiskaare upp sina köttstycken. Det är Côte de Boeuf, lammracks och små färssknyten som han lärt sig göra under en praktik i Paris.
– Efter nio år som barnskötare ville jag göra något annat. Jag har alltid tyckt om att laga mat – det var min meditation, berättar Tim.
Tim Harridsleff Fiskaare visar sina verk: Côte de Boeuf, paupiette, lammracks och lammsadel som han har benat ur och fyllt med ramslökpesto.
Mikael Andersson
Han hittade utbildningen av en slump och drömmer nu om att öppna en egen butik.
– Styckare är lite av ett bristyrke i Sverige, många som jobbar med det är invandrade. Jag tror att många svenskar tycker att det är lite läskigt, säger han och fortsätter:
– De flesta på mitt jobb är 60-plus och har jobbat sedan Slaktis var aktivt. Nu är det dags för ett generationsskifte.