Allt fler cyklister använder hjälm. I Stockholm har nu fyra av fem cyklister hjälm, enligt NTF:s nya mätning. Det glädjer neurokirurgen Bo-Michael Bellander. "Benbrott går att laga, men hjärnan är inte utbytbar", säger han.

Stockholmarna är bäst i landet på att använda hjälm. 78 procent har hjälm, jämfört med 34 procent i grannlänet Uppsala.

Att gå omkull med cykeln utan hjälm är farligt, särskilt om man slår i huvudet.

– 30 procent av dem som drabbas har besvär kvar efter ett år. Det handlar om koncentrationssvårigheter, yrsel, illamående, sömnsvårigheter, säger Bo-Michael Bellander.

https://www.mitti.se/nyheter/mp-politikern-darfor-anvander-jag-inte-cykelhjalm/reprjE!IozEKRhBpAalPNG6ir3LWg/

Slår du i riktigt hårt och blir medvetslös är det troligtvis på operationsbordet hos honom på Karolinska universitetssjukhuset som du hamnar.

Frakturer och blödningar

Han visar ett antal datortomografier på sin datorskärm. En skalle har en fraktur, en annan en blödning innanför hjärnhinnan, en tredje har fått utskotten på nervcellerna avslitna.

– 20 procent av de med svåra skallskador dör. 50 procent kan räddas och leva ett oberoende liv, medan resten behöver hjälp med att klara vardagen, säger han.

78 procent har hjälm

Bo-Michael Bellander lobbade för en cykelhjälmslag i början på 2000-talet, och 2005 infördes en sådan för barn, men inte för vuxna.

Nu ökar hjälmanvändningen bland cyklister stadigt, och är i Stockholms län uppe i 78 procent, enligt NTF:s årliga undersökning som publicerades på onsdagen.

Enligt NTF minskar cykelhjälm huvudskadorna med minst 50 procent.

https://www.mitti.se/nyheter/hellden-mp-cyklar-oftast-utan-hjalm/reprka!oOhFyXn8bB1jPTDCYjAnjw/

Två dödsolyckor i år

Samtidigt ökar antalet cykelolyckor med personskador. 2018 inträffade 1 872 stycken i länet och förra året 1 946.

Hittills i år har 1 217 cykelolyckor rapporterats av sjukvård och polis till Transportstyrelsen. Av dem är två dödsolyckor och 33 allvarliga olyckor.

Men i år torde mörkertalet vara stort eftersom coronapandemin orsakat bortfall och eftersläpning i sjukhusens rapportering.

https://www.mitti.se/nyheter/s-toppens-ilska-mot-helldens-hjalmasikter/reprka!YzuGfqfBim6A6rX4qqc0KA/

Kör omkull själva

Det finns även statistik över olyckor med elsparkcykel. Förra året registrerades 348 olyckor i länet. De flesta, 300, var singelolyckor.

Av de som åkt omkull på elsparkcykel och skadat sig uppger bara 12 procent att de använt hjälm.

Åker elsparkcykel på fyllan

Enligt Bo-Michael Bellander sker de flesta av dessa olyckor på kvällar, nätter och helger, och hälften av de skadade är alkohol- eller drogpåverkade.

– Man ska vara nykter och ha hjälm. Det är ett lätt sätt att slippa hjärnskador. Benbrott går att laga, men hjärnan är inte utbytbar, säger han.