Klockan är strax efter 18 när Mitt i:s utsända kliver in på Lion Bar vid Rådmansgatan. De flesta av de mörka ekborden är fullsatta och lokalen är insvept i en vag doft av öl och friterad mat. Vid ett avskilt bord längre in sitter stammisen Josef Rabah och tar en öl med en vän.

Kompisgänget samlas gärna på en billigare bar, eftersom alla har råd att dricka och äta där.

Kompisgänget samlas gärna på en billigare bar, eftersom alla har råd att dricka och äta där.

Johanna Wallén

– Det har blivit dyrt även här. 50 kronor för en bärs, vad ska man säga? I Tyskland kostar det 20 kronor.

Trots höjda priser tycks inte de billiga barerna, i folkmun kallade sunkhak, lida brist på gäster.

Några t-banestopp bort, vid Slussen, ligger ett annat klassiskt ställe för den som är familjär med räknesättet APK (alkohol per krona): Crazy Horse.

Inne i den dunkla lokalen sitter ett sällskap insjunkna i en röd soffa.

Josef Rabah vill se tyska ölpriser. "50 kronor för en bärs, vad ska man säga?", säger han.

Josef Rabah vill se tyska ölpriser. "50 kronor för en bärs, vad ska man säga?", säger han.

Johanna Wallén

– Vi flyr de dyrare barerna, utbrister de samstämmigt.

Kompisarna Charlotte Barfod och Freja Hallberg är dock oense om varför.

– Om ekonomin hade tillåtit hade jag inte suttit här, säger Freja.

Hon är den i gänget som är mest entusiastisk när det gäller finare ställen, men går trots allt med på att enas under sunkhakens tak.

– Om man går till en vinbar tar ju det roliga slut direkt, här kan man äta och dricka till ett rimligt pris, säger Charlotte.

Var går smärtgränsen för en öl?

– 70 kronor. Men ett skäligt pris för en öl är 49 kronor, säger Charlotte bestämt.

– 73 kronor för ett glas vin, flikar Freja in.

Tommy Colazio är inte längre stammis på AG – men på Crazy Horse.

Tommy Colazio är inte längre stammis på AG – men på Crazy Horse.

Johanna Wallén

Snett mittemot kompisgänget sitter Tommy Colazio på en stol vid bardisken.

– Förut gick jag till AG (Fin köttrestaurang på Kungsholmen, reds anm.) och sen hit. Nu går jag bara hit, säger han med ett snett leende och blottar en guldtand.

På kultbaren Carmen, några kvarter bort på Tjärhovsgatan, är det full rulle på övervåningen. Personalen där har inte tid att prata med oss, så vi blir nerskickade till den lite mindre hektiska nedervåningen. Här står Ali Nazarbaghi och häller upp fatöl för fulla muggar.

 Ali Nazarbaghi säger att Carmen har ett troget klientell även i tuffare tider.

Ali Nazarbaghi säger att Carmen har ett troget klientell även i tuffare tider.

Johanna Wallén

Fler betalar med kreditkort

– Vi har alltid haft ungefär lika mycket gäster. Det är ingen större skillnad nu. Men jag märker att fler betalar med kreditkort eller för över från sparkonton innan de betalar.

Han märker också att fler nuförtiden blir överraskade över priset på en fatöl.

– Vissa gäster säger ungefär "tre öl för 120 kronor? Det är en öl på Stureplan!".