Med start imorgon, lördag, så får föreningar ha organiserad träning utomhus igen och stadens utomhusanläggningar ska nu successivt öppnas upp.

Det här betyder att det kommer att bli skridskoåkning på Östermalms IP, Gubbängens IP, Spånga IP och Zinkensdamms IP i slutet av nästa vecka. Tider för allmänhetens skridskoåkning ska släppas när bokningsläget klarnat.

De mindre utomhusisarna ska också spolas. I Kungsträdgården börjar arbetet med isen på måndag.

Det kommer också att bli skidspår på Stadion.

18 fotbollsplaner ska snöröjas för fotbollsföreningar med bokade tider. Dessutom snöröjs 10 planer för att ge plats för fler idrottsföreningar att träna ute.

Kritiserad nedstängning hävs

Beslutet togs i dag sedan smittskyddsläkaren i Stockholm släppt på den lokala restriktionen för organiserad utomhusträning.

https://www.mitti.se/nyheter/nya-bud-organiserad-utomhustraning-tillats-i-stockholm/repuao!144U86sdGTdTLH5505XoRw/

– Jag är jätteglad över att vi kan komma igång med viss verksamhet men vi ska alla komma ihåg att det här är inte är ett glädjebesked som betyder att vi kan dra igång stort utan det här är ett försiktigt öppnade med fokus på barn och unga och fokus på att man kan röra på sig ute i friska luften, säger idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C).

I går kom också beskedet att sjöisar ska plogas och att skidåkningen ska få komma igång.

Trots att Folkhälsomyndigheten redan den 22 december, kort efter nedstängingen, tydliggjorde att träning utomhus kan hållas i gång i enlighet med myndighetens föreskrifter och allmänna råd har staden hållit fast vid sitt beslut fram tills nu.

Det här har kritiserats både av stockholmare och av oppositionen, men att anläggningarna nu öppnas igen har ingenting med kritiken att göra, uppger Karin Ernlund.

– Vi baserar våra bedömningar på smittskyddsläkarens rekommendationer. Vi har följt alla rekommendationer som vi har fått, säger hon och tillägger att hon tycker att det har varit otydligt hur regeringen och myndigheterna vill att kommunerna ska agera.

Simhallar fortsatt stängda

Om det kommer att bli begränsningar, till exempel ett maxtak för hur många personer som släpps in på en skridskobana, är inte klart. Vad som gäller för enskilda anläggningar ska att klargöras nästa vecka.

Förvaltningens kommunikationschef Camilla Hagman understryker att det kommer att ligga ett stort eget ansvar på alla som besöker anläggningarna att undvika trängsel och följa myndigheternas rekommendationer.

Stadens sim- och idrottshallar kommer vara stängda fram till den 24 januari efter regeringens rekommendation.