GILLAR. Filippa Molin, till vänster, och Alia Andersson tar snart studenten från Anna Whitlocks och passade på att använda framtidsgatan. De gillar den. – Det finns ju inte så mycket bänkar här omkring annars. Annars brukar vi vara mycket vid Kungsholmstorg men nu när vi tog vägarna förbi så såg vi att den fanns, säger Alia. Foto: Pekka Pääkkö

Stockholm kan få gata med permanent sandstrand

Framtiden, enligt staden, är på Parmmätargatan. Kanske för att stanna. Nu förlängs pilotprojektet för att locka fler att använda gatuutrymmet och kan bli permanent.

  • Publicerad 10:14, 8 jun 2021

I höstas rullad staden ut ett pilotprojekt, ”Stockholms framtidsgator”, på tre platser i stan, Parmmätargatan, Hälsingegatan och Tjärhovsgatan. Alla gatorna ligger intill skolor och testet handlade bland annat om att använda gatuutrymmet för aktivitet, lek och rörelse. Vid Parmmätargatan var eleverna vid Eiraskolan med och utformade möbleringen.

Elever får asfalten att blomma

Hälsingegatan avvecklades i början av året och nu tas även Tjärhovsgatan bort. Parmmätargatans nya möblering med sittplatser, blommor, sandstrand skulle också ha tagits bort – men nu meddelar staden att den blir kvar till åtminstone september.

Försöket har varit lyckat enligt Fariba Daryani, projektledare på trafikkontoret.

– Det har kommit önskemål från bland annat skolor om att förlänga projektet över sommarsäsongen eller till och med permanenta. Vi såg det som ett bra alternativ i väntan på besked. Det har varit bra resultat i vår undersökning kring gatan och den har använts väldigt väl så det var lämpligt att fortsätta, säger hon.

Så möbleringen kan bli kvar permanent redan nu?

– Det kan jag inte säga just nu. Vi diskuterar lite olika alternativ, det kan bli semi-permanent, eller permanent eller något annat. Vi kommer redovisa det i september så får vi se hur projektet fortsätter.

Vid de andra gatorna har det varit en del klagomål vilket fått staden att justera möbleringarna lite, men på Parmmätargatan har det varit lugnt enligt Fariba Daryani. Att det bor färre intill den gatan är en stor anledning enligt henne.

Enligt den utvärdering som gjorts av projektet har bland annat drygt 100 personer intervjuats på gatan, där tre av fyra tyckte Parmmätargatan blivit trevligare och sex av tio att den blivit säkrare och tryggare.

NÖJD. – Det är väldigt trevligt och ett fint arrangemang" sammanfattar Anita Lemmel som bor längre upp på gatan. Foto: Pekka Pääkkö

UTERUM. Här kan man båda hänga eller ha lektioner. Foto: Pekka Pääkkö

Det här har tagit plats på gatan:

Sandstrand (med solstolar och parasoll)

Uteklassrum (picknickbord och svart tavla)

Odling och insektshotell

Mobilitetshubb

Grönska (planteringar och träd)

Markfärg (längsgående målning, stor mandala, löpbana, korsningsmatta, cykellekbana och trottoarlek)

Aktivitetsyta (scen/dansgolv)

Sittplatser (bänk, hammock och picknickbord)

Trafikskydd (påkörningsskydd och fartgupp)

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre

TUMMEN UPP. Pernilla Rönnlid och hunden Eddie gillar också framtidsgatan, framförallt blommorna. Hon tycker det är bra att projektet förlängs. – Det är välkommet, allt som får bort bilarna, säger hon. Foto: Pekka Pääkkö

Bäst av inslagen gillades odling och grönskan medan sandstranden fick tummen ned samt markmålningarna. Även elever och pedagoger på skolan har fått lämna synpunkter.

Enligt stadens utvärdering minskade även det genomsnittliga fordonsflödet på gatan samt medelhastigheten med med 27 respektive 25 procent.

Anita Lemmel bor längre upp på gatan och passerar här varje dag. Hon gillar utformningen och att projektet förlängs.

– Det är väldigt trevligt och ett fint arrangemang. Tulpanerna här är enormt läckra. Och vid sandstranden kan man sitta och låtsas att man är utomlands, men jag har aldrig testat den själv, säger hon.

Visa merVisa mindre