På Skånegatan, mellan Koh Phangan och Bara Enkelt, har en del av Kenya flyttat in. Där öppnade nämligen Swahili Street Food för några veckor sedan.

På menyn finns östafrikansk mat som samosas (degknyten med fyllning), grillad kyckling, tilapia-fisk, kachumbari (östafrikansk tomat- och löksallad) och röra på green grams, en sorts böna. Till det serveras såklart kenyansk öl.

– Det finns inget kenyanskt ställe i Stockholm. Varför inte öppna ett, och låta svenskar smaka på mat från Kenya? säger ägaren Rukia Mazera.

Rukia Mazera kom till Sverige för åtta år sedan. Hon är uppvuxen i Mombasa i sydöstra Kenya, där hon som barn sålde mat på stranden. Maten lagade hon tillsammans med sin mamma. Inspirationen till menyn kommer från henne.

– Mamma lärde mig mycket, och jag ville inte hålla all den kunskapen för mig själv. Jag vill dela med mig.

Utbildad undersköterska

Förra sommaren blev Rukia Mazera färdigutbildad undersköterska, men den karriären lades på is då hon samtidigt startade en food truck i Haninge. Det blev succé. Så hittade hon lokalen på Söder, och redan är restaurangen fullbokad på helgerna.

– Folk kommer långt i från för maten, och alla älskar den. Det är jätteroligt, och spännande!

– Alla kenyaner, och östafrikaner, blir så glada när de kommer hit. Det känns som att komma hem. Det så roligt, all bra respons vi fått, säger Erik Wretman, som jobbar på restaurangen.

Just nu är Swahili Streed Food på Skånegatan tillfälligt, i form av en pop up över sommaren, men planen är hitta en permanent plats.

– Vi är här i tre månader. Jag håller tummarna för att vi kan bli kvar här, men kollar också efter andra ställen, säger Rukia Mazera.