Från och med första juni erbjuds alla ukrainare sfi i Stockholm, det efter att regeringen har ändrat en förordning som tidigare satte käppar i hjulet.

– Vi står redo och vi har kapacitet på SFI, så man kommer få gå om man bara anmäler sig, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

Inte nöjd

Hon är däremot inte helt nöjd med regeringens arbete, eftersom det inte gör det möjligt för ukrainare som lyder under massflyktsdirektivet att läsa vidare på komvux.

– Det har inte nått hela vägen fram. Som det är nu kommer de med en yrkeslegitimation inte kunna validera sina yrken. Det är olyckligt, vi behöver både läkare och lärare.

Staten ska betala

Majoriteten i stadshuset har fått kritik från oppositionen för att vara senfärdiga. Liberalernas Jan Jönsson har till exempel uttryckt att han tycker att det hade varit på sin plats att ge ukrainare sfi även innan regeringen ändrade förordningen och låta staden stå för notan så länge.

Men det är kritik som Karin Wanngård inte tar till sig av.

– L anser att det ska plockas från stadens budget, jag anser att det är staten som ska betala. Vi måste följa det regelverk och upplägg vi har. Staten betalar och kommunerna anordnar.