– Jag kan konstatera att det är helt enkelt nära till mycket i Stockholm vilket bidrar till ökad livskvalité och enklare livspussel, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.

15-minutersstaden är ett ideal utvecklat av urbanisten och professorn Carlos Moreno vid universitet Sorbonne i Paris. Det grundar sig i sex sociala och urbana funktioner som bör nås inom 15 minuter till fots eller på cykel. Funktionerna är boende, arbete, handel, sjukvård, utbildning och underhållning.

Och det visade sig att hela 84 procent av boende i Stockholmsregionen har tillgång till att få alla sina dagliga behov tillgodosedda inom en kvart.

Allra bekvämast är det för de som bor inom Stockholms kommun. Där ligger motsvarande siffra på 96 procent.

Nära till grönområden – längre till kultur

Närmast har genomsnittspersonen i Stockholms län till offentliga grönytor – 99 procent av invånarna kan ta sig till en park, en skog eller ett naturreservat på mindre än en kvart.

Lägst ner i undersökningen hamnar kategorin "underhållning och kultur" vilket innefattar sådant som biografer, teatrar och evenemangslokaler.

Något som endast 76 procent av länets invånare kan på 15 minuter.

Det finns kritik som riktas mot konceptet, att det i sig bidrar till att människor skulle begränsa sitt liv till en liten del av staden.

– 15-minutersstaden är ett bra mått på vilken slags stad som är en bra plats att leva och arbeta och det finns inget syfte att minska mobiliteten i staden. Tvärtom, människor ska fortsätta ta sig runt i staden och därför måste vi fortsätta att investera mer i en bra kollektivtrafik och annan mobilitet, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare.