Självmord och psykisk ohälsa bland ungdomar fortsätter att vara ett stort samhällsproblem. Därför samlas några av Sveriges främsta artister på Avicii Arena den 1 december. ”Avicii Arena Together For a Better Day” heter konserten, som ska bli årligt återkommande.

Artisterna som sluter upp är bland andra Håkan Hellström, Miriam Bryant, Galantis, Amason, Annika Norlin, Gina Dirawi, Cherrie, Jelassi, Mona Masrour, Ricky Rich, JIreel, A36 och Kungliga Filharmonikerna. Dessutom blir det en hemlig gäst.

Tanken är att de ska hjälpa till att öppna människors ögon för ungas psykiska ohälsa och bryta stigmat kring ämnet.

"Jag hoppas att vi lyckas skapa en känsla av att vi verkligen gör det här tillsammans, för det är bara tillsammans vi kan göra skillnad", säger Klas Bergling i ett pressmeddelande.

https://www.mitti.se/nyheter/tusen-unga-berattar-hur-de-mar/repuif!woZRTllJUdJ@@XSGhYETYA/

 

Stiftelse mot psykisk ohälsa

Klas Bergling står bakom Tim Bergling Foundation, som arrangerar konserten ihop med Avicii Arena. Han grundande stiftelsen efter sonens självmord i april 2018. Stiftelsen arbetar sedan dess med att motverka psykisk ohälsa bland barn och unga. I slutet av 2020 startade man projektet For a Better Day. Mängder av tankar, förslag och erfarenheter från unga samlades in och överlämnades till statsminister Stefan Löfven.

For A Better Day är också namnet på en Avicii-låt. Vid invigningen av Avicii Arena gjorde 14-åriga stjärnskottet Ella Tiritiello succé med sin tolkning av låten. Den 1 december är hon tillbaka på arenan, och blir den yngsta artisten på scenen.

Mötesplats för ungas hälsa

Avicii Arena hette tidigare Ericsson Globe. Vid namnbytet i maj 2021 kungjordes samtidigt att arenan utöver en plats för konserter och sport nu också skulle bli en mötesplats för arbetet med ungdomars psykiska hälsa.

– De unga är vår framtid och vi måste vara rädda om dem. Det är oacceptabelt att de mår allt sämre och att självmordstalen ökar i den gruppen – och det är vår skyldighet att göra vad vi kan för att bryta den utvecklingen", säger Klas Bergling.