18 juni öppnade Fotografiska utställningen ”Stars”, med porträtt av rocklegender, Hollywoodskådisar, kungligheter och idrottshjältar. Bilderna är tagna av den brittiske stjärnfotografen Terry O’Neill, som gick bort 2019.

– Vi har fått tillgång till hela Terry O’Neills arkiv och har även fått möjlighet att scanna in opublicerade bilder exklusivt för den här utställningen. Det är en otrolig bildskatt, säger curatorn Johan Vikner.

Att sammanfatta O’Neills karriär var en rejäl utmaning.

– Vi ville göra ett ganska genomgående retrospektiv och hade 60 år av material, av vilket mycket var ikoniskt redan från början. Det var jättesvårt, jag hade gärna haft dubbla ytan att ställa ut på.

Stjärnparad

Utställningen inleds med en bakom kulisserna-avdelning med ett antal bilder av och med fotografen – och en intervju – som tillsammans ska ge en inblick i hans arbete.

Sedan följer en 215 bilder lång stjärnparad, löst indelad i genrer: pop/rock, Hollywood, mode, James Bond och sport.

– De som har träffat O’Neill beskriver honom som jordnära och humoristisk, så vi har försökt blanda in en del humor. Vi har också försökt få med berättelser om dem han kände på ett nära plan, som Frank Sinatra och Elton John.

Okända Jaggerbilder

I arbetet med utställningen tillbringade Johan Vikner mycket tid i stjärnfotografens arkiv där de hittade en hel ouppackad låda med bilder av Mick och Bianca Jagger.

– Bianca hade kontaktat arkivet och bett dem titta efter fler bilder. Det slutade med att vi bytte ut porträttet av Bianca som vi hade tänkt använda mot en aldrig tidigare visad bild, berättar han.

Flera bilder som bara visats i svartvitt har kolorerats särskilt för ”Stars”. Bland annat en av en rökande Brigitte Bardot.

I James Bond-avdelningen dyker en stockholmare upp, Izabella Scorupco.

– O’Neill var med vid varenda Bondinspelning till och med Daniel Craigs första. Det har ingen annan fått, säger Johan Vikner.