I byggnaden bredvid Förbindelsehallen, hus 26, håller den prisade krögarduon Adam Dahlberg och Albin Wessman på med de sista förberedelserna inför öppningen av nya restaurangen Solen. Cirka 140 platser plus uteservering, chambre séparée och en bar möter besökarna i lokalen där det senast legat en fiskgrossist. Arkitekturen följer en idé om "himlakropparnas omloppsbanor kring solen". Mitt i matsalen, med tretton meter till taket, finns en eldstad.

– Elden är en viktig del av konceptet. Allt i restaurangen är cirkelformat, borden också, förutom "chef´s table". Det är inte det mest effektiva utrymmesmässigt, men här kände vi att vi hade plats för det, och det är väldigt trevligt att äta kring ett runt bord, säger Albin Wessman.

Stor meny

På menyn kombineras vedeldat med kolgrillat och öppen spis. "Flames, rök och eld".

– Vi brukar lite skämtsamt prata om "solens mat", och har låtit oss inspireras av vad krogar i L.A. lagar för mat. Det blir en blandning av olika matkulturer. Mellanöstern, Sydamerika och Sydeuropa, säger Adam Dahlberg.

– I USA är de väldigt bra på att inte följa en massa regler för matlagning. Det gillar vi, flikar Albin Wessman in.

De vill att deras nya ställe, som öppnar den 14 april, ska bli en "destinationskrog".

– Alltså så pass bra att det blir ett självgående ställe som folk väljer att ta sig till, oberoende av vad som finns här omkring i övrigt. Att öppna en ny krog i innerstan lockade inte oss, säger Adam Dahlberg.

– Vissa har varit lite skeptiska, "ska ni öppna en monsterkrog i Slaktis?" Men vi tror att Stockholm är redo. Man hittar liknande ställen i New York, Berlin, Köpenhamn, men det har saknats här. Det känns väldigt kul att vara en del av att man låter matglädjen och gastronomin sätta prägel på området, säger Albin Wessman.

1912 invigdes Slakthusområdet, där stadens slakteriverksamhet bedrevs i flera decennier. I hus 26 kommer sex aktörer att öppna. En är Hosoi som tidigare låg vid Brunkebergstorg.

Lyssningsrum

Victor Sanchez står i bardelen av det som ska bli en kombinerad naturvinbar, restaurang och lyssningsrum.

– Lyssningsrummet är som ett vardagsrum med hemmaljudsystem, ofta kommer det att vara skivsamlare som spelar skivor. Vi har inspirerats av Japan där det är vanligt. Rummet kommer också att användas som konsertlokal, då rymmer det kanske 220 stående. Vår musikprofil är väldigt bred, alltifrån elektroniskt till jazz och disco, men man kommer inte att få höra kommersiell musik som spelas på radio här, säger Victor Sanchez som driver Hosoi.

I augusti ordnar de en festival i intilliggande Förbindelsehallen, där de även kommer att ha en uteservering från maj.

– Vi kommer att ha en hel del gratiskonserter. Jag älskar känslan i Slakthusområdet och hur det ser ut här, men också att det redan är en etablerad musikplats. Jag har själv haft klubb här för 15 år sedan, säger Victor Sanchez.

Ett stenkast därifrån öppnar Stockholm Roast bar och restaurang i slutet av april. De har funnits i området, med kafé och rosteri i ett gammalt truckgarage, sedan 2020.

"En destination"

– Nu flyttar vi själva mötesplatsen, dricka/äta/prata, till nya lokaler. Där blir det fokus på sådant som händer i öronen. Det kan vara musik, men också tystnad, säger Johan Montan Ahgren som har Stockholm Roast tillsammans med Öner Kulbay.

– Vi vill att det ska bli en destination, både för locals och folk som aktivt söker sig hit, säger Öner Kulbay.

I Förbindelsehallen kommer det att hända grejer under våren och sommaren. Marknader, festivaler, konserter. En av aktörerna som kommer ordna evenemang är Fållan, som flyttade ut ur sina gamla lokaler vid årsskiftet och får en ny permanent plats mittemot hallen i början av nästa år.

– Området ska vara levande, även under byggtiden. Sen kommer det att växa organiskt. När vi bygger om och restaurerar byggnaderna är det viktigt att bevara industrikänslan. Det ska inte bli för tillrättalagt, säger Anja Hodann på Atrium Ljungberg, som är en stor fastighetsägare i området.