Daniel Lindeberg bor ”sju minuters promenad” från Lindeberg bageri och konditori i Orminge centrum. Men oftast tar han bilen.

– Jag kör oftast mellan basket­hallar och padelhallar efter jobbet. Barn ska skjutsas och så spelar jag själv mycket padel, fyra gånger i veckan.

Men den här dagen får bilen stå. Han har nämligen bjudit in ett 100-tal gäster på mackor, rödvin och bubbel för att fira släppet av hans nya bok ”Lunchmackor”.

Doften av grillat surdegsbröd kittlar i näsan. Lunchgästerna kan välja på macka, macka eller macka. Och faktiskt en sallad – med en macka till.

Associerar till sushi

Med hjälp av den nya boken ska alla kunna göra ”Orminge kebab”, ”Haninge crossover” och ”New York tuna” hemma.

I köket gör Daniel Lindeberg en ”Tokyo”. Idén till mackan fick han omkring 2016 när ”barnen älskade att käka sushi”.

Han delar bageriets signaturbröd flatbread.

– Varje år sedan vi öppnade har många frågat hur vi gör dem, nu får vi se om någon klarar av det när ­receptet finns i en bok.

Han spritsar wasabimajo på båda sidorna, lägger strimlad salladslök i locket och skivad gurka på underdelen, lägger på huvudsallad och kallrökt lax som han penslar med soja.

– Genom att pensla soja på vanlig kall, skivad lax förmedlar du ­sushiassociationer.

Tröttnar utan variation

I boken betonar han vikten av att fördela ingredienserna ”jämnt över mackan – idén är ju att man gärna ska få alla smaker i varje tugga”.

– Jag vet inte hur många mackor jag har köpt där det inte inte är smör på båda sidorna. Varför skulle jag vilja äta ett tjockt lock av surdegsfralla utan smör?

Mackan tillhör bageriets populäraste och återkommer varannan eller var tredje vecka.

– Jag hade kunnat göra den varje vecka, men då hade jag tröttnat. Antingen bakar du det kunden vill ha eller bakar du det du själv vill baka. Det kommer att ta längre tid men till slut lär du kunden att lita på att det du gör är gott och det blir roligare både för dig och kunden.

En del för nördiga män

Sist i boken kommer recepten på bröden.

– Brödet är ju lätt för mig som har ett bageri. Men eftersom det tar två dagar att baka våra bröd valde vi att lägga brödrecepten längst bak och påpeka att man lika kan köpa brödet här, på sitt lokala bageri eller använda tunnbröd eller tortillabröd i stället.

Sedan finns det säkert alltid några 40-plusmän som vill nörda ner sig och baka bröden också.

Han har alltid bröd hemma.

– Barnen käkar nästan bara yoghurt men jag äter alltid en kvällsmacka. Två rostade mackor med kaviar och ost på båda – det är sjukt gott. Jag förstår inte att inte fler testar det.