Spadarna gå varma. Friska tag av Förvaltarens styrelseordförande Nina Lundström, Petra Karlsson Ekström, kommunalråd Stefan Bergström (C), kommunstyrelseordförande Peter Schilling (S) och kommunalråd Johan Storåkers (L). Foto: Linda Hedrén

Startskottet har gått för prestigebygge

Första spadtaget är avbockat, nu kan bygget av kvarteret Kvarnstugan i västra Ursvik växa fram. Här ska bostäder samsas med kultur, restaurang och butiker.

  • Publicerad 12:22, 23 jun 2022

Inte sedan 1980-talet har Förvaltaren byggt nytt i den skala som nu är aktuell. Vd:n Petra Karlsson Ekström tycker att det är kul att bolaget får utmärka sig som ett som bygger.

– Det här är en väldigt viktig milstolpe för oss. Nu har vi haft en detaljplan sedan 2019, vi fick styrelsebeslut i april, bygglov beviljat i juni och nu kan vi verkligen sätta spaden i marken, säger hon efter sin symboliska insats på eftermiddagen den 13 juni.

Blandpåse

Faktum är att beslutet om att bygga ut västra Ursvik fattades redan 1996. 23 år senare togs det första spadtaget för den nya stadsdelen, som i mångt och mycket ännu är en byggarbetsplats.

Med kvarteret Kvarnstugan inleds bygget av ett iögonenfallande komplex intill det som ska bli Ursvik torg, där även tvärbanan ska vara framme nästa år.

Så ska prestigebygget i Ursvik se ut

Som Mitt i tidigare har skrivit är Kvarnstugan i själva verket två stugor: ett betonghus på 14 våningar i tegel och ett trähus på sex våningar. 113 hyresrätter blir det, varav fem stadsradhus. Närmare 30 lägenheter ska fungera som mellanboende för 65-plussare.

Kvarteret får även 1 400 kvadrat för stadens kultur- och fritidsverksamhet, samt butiker och restaurang.

– Det blir en härlig mix, säger projektledaren Robert Olsson.

Inflyttning i kvarteret är tänkt att äga rum någon gång 2024.

Vision. Det stundande kvarteret Kvarnstugan. Foto: Belatchew arkitekter

Har varit ett militärområde

Stora Ursvik var tidigare ett militärområde, tills Försvarsmakten gav sig av för gott 2001. De första inflyttningarna i området ägde rum 2007.

Tvärbanan till Ursvik beräknas vara på plats nästa år. Hela utbyggnaden av området ska vara klar 2030, med cirka 8 500 bostäder och närmare 20 000 invånare.

Källa: Sundbybergs stad, Region Stockholm

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Ställde in kollo efter smitta

Nyheter Flera äldre på stadens sommarkollo smittades av covid-19. Nu ställs kollot in den här veckan.tisdag 5/7 16:12

Här får Stockholms ukrainare kläder, mat och vänner

Nyheter Nyöppnat center i Solna business park 18 000 ukrainare har flytt till Stockholm under våren. Nu välkomnas de till ett nyöppnat center i Solna. – Vi möter människor i kläder som de flytt i, säger volontären Sven Bergland.måndag 4/7 6:15

Sverige mot Brasilien på Friends blev rekordmatch

Nyheter Över 35 000 sålda biljetter - så många kom till läktarna Under tisdagskvällen EM- genrepade det svenska damlandslaget mot Brasilien på Friends Arena. Mängder av biljetter hade sålts och matchen blev också historisk med ett nytt publikrekord.tisdag 28/6 11:59