Spadarna gå varma. Friska tag av Förvaltarens styrelseordförande Nina Lundström, Petra Karlsson Ekström, kommunalråd Stefan Bergström (C), kommunstyrelseordförande Peter Schilling (S) och kommunalråd Johan Storåkers (L). Foto: Linda Hedrén

Startskottet har gått för prestigebygge

Första spadtaget är avbockat, nu kan bygget av kvarteret Kvarnstugan i västra Ursvik växa fram. Här ska bostäder samsas med kultur, restaurang och butiker.

  • Publicerad 12:22, 23 jun 2022

Inte sedan 1980-talet har Förvaltaren byggt nytt i den skala som nu är aktuell. Vd:n Petra Karlsson Ekström tycker att det är kul att bolaget får utmärka sig som ett som bygger.

– Det här är en väldigt viktig milstolpe för oss. Nu har vi haft en detaljplan sedan 2019, vi fick styrelsebeslut i april, bygglov beviljat i juni och nu kan vi verkligen sätta spaden i marken, säger hon efter sin symboliska insats på eftermiddagen den 13 juni.

Blandpåse

Faktum är att beslutet om att bygga ut västra Ursvik fattades redan 1996. 23 år senare togs det första spadtaget för den nya stadsdelen, som i mångt och mycket ännu är en byggarbetsplats.

Med kvarteret Kvarnstugan inleds bygget av ett iögonenfallande komplex intill det som ska bli Ursvik torg, där även tvärbanan ska vara framme nästa år.

Så ska prestigebygget i Ursvik se ut

Som Mitt i tidigare har skrivit är Kvarnstugan i själva verket två stugor: ett betonghus på 14 våningar i tegel och ett trähus på sex våningar. 113 hyresrätter blir det, varav fem stadsradhus. Närmare 30 lägenheter ska fungera som mellanboende för 65-plussare.

Kvarteret får även 1 400 kvadrat för stadens kultur- och fritidsverksamhet, samt butiker och restaurang.

– Det blir en härlig mix, säger projektledaren Robert Olsson.

Inflyttning i kvarteret är tänkt att äga rum någon gång 2024.

Vision. Det stundande kvarteret Kvarnstugan. Foto: Belatchew arkitekter

Har varit ett militärområde

Stora Ursvik var tidigare ett militärområde, tills Försvarsmakten gav sig av för gott 2001. De första inflyttningarna i området ägde rum 2007.

Tvärbanan till Ursvik beräknas vara på plats nästa år. Hela utbyggnaden av området ska vara klar 2030, med cirka 8 500 bostäder och närmare 20 000 invånare.

Källa: Sundbybergs stad, Region Stockholm

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Från "dopad" marknad till pristapp i Solna och Sundbyberg

Nyheter "Vissa bostäder har tappat mer i värde än andra" Bostadspriserna har dalat i länet, så även i Sundbyberg och Solna. Men lokala mäklare som Mitt i har pratat med tycker inte att vare sig säljare eller spekulanter ska oroa sig.fredag 12/8 15:20

Ukrainska barn fick vind i seglen på Ulvsundasjön

Nyheter Läger: "Roligast är när det blåser som mest" Kriget i Ukraina har fått en oväntad följd för några av de barn som flytt till Sverige. På Solna seglarskola odlar de ett nytt intresse, som kaptener till sjöss.fredag 12/8 15:12

Nu blickar krögarna framåt: "Kul med mycket att göra igen"

Nyheter Gästerna återvänder till kroglivet Den första sommaren på två år helt utan restriktioner är i full gång. Hungriga gäster har börjat hitta tillbaka till restaurangerna i Solna och Sundbyberg, samtidigt spås nya orosmoln.fredag 5/8 13:30