Inte sedan 1980-talet har Förvaltaren byggt nytt i den skala som nu är aktuell. Vd:n Petra Karlsson Ekström tycker att det är kul att bolaget får utmärka sig som ett som bygger.

– Det här är en väldigt viktig milstolpe för oss. Nu har vi haft en detaljplan sedan 2019, vi fick styrelsebeslut i april, bygglov beviljat i juni och nu kan vi verkligen sätta spaden i marken, säger hon efter sin symboliska insats på eftermiddagen den 13 juni.

Blandpåse

Faktum är att beslutet om att bygga ut västra Ursvik fattades redan 1996. 23 år senare togs det första spadtaget för den nya stadsdelen, som i mångt och mycket ännu är en byggarbetsplats.

Med kvarteret Kvarnstugan inleds bygget av ett iögonenfallande komplex intill det som ska bli Ursvik torg, där även tvärbanan ska vara framme nästa år.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-ska-prestigebygget-i-ursvik-se-ut/repvbw!V90hO545qOmOCJDdSdUPKw/

Som Mitt i tidigare har skrivit är Kvarnstugan i själva verket två stugor: ett betonghus på 14 våningar i tegel och ett trähus på sex våningar. 113 hyresrätter blir det, varav fem stadsradhus. Närmare 30 lägenheter ska fungera som mellanboende för 65-plussare.

Kvarteret får även 1 400 kvadrat för stadens kultur- och fritidsverksamhet, samt butiker och restaurang.

– Det blir en härlig mix, säger projektledaren Robert Olsson.

Inflyttning i kvarteret är tänkt att äga rum någon gång 2024.