Förra valet plockade kategorin övriga partier tillsammans 0,23 procent av rösterna i kommunvalet i Värmdö. Den här gången ser de, enligt preliminära siffror, ut att kratta hem 3,9 procent i Värmdö, och närmar sig Miljöpartiets 4,1 procent, även Liberalerna som preliminärt har 4,6 procent av rösterna.

Det handlar om fyra partier – Skärgårdspartiet, Mitt parti Värmdö och Medborgerlig samling Värmdö, även Alternativ för Sverige – men vilket parti som fått flest röster här är ännu oklart.

Skärgårdspartiet: Hoppas på plats

Valmyndigheten redovisar inte varje övrigt parti för sig förrän alla röster är räknade, och det finns ett slutresultat.

– Den preliminära siffran 3,9 procent av rösterna till övriga partier är en stor ökning jämfört med förra valet och visar på en önskan om ny politik i Värmdö, säger Fredrik Westin, förstanamn hos Medborgerlig samling Värmdö.

Fredrik Zetterberg, första namn hos Skärgårdspartiet, är mycket nöjd med det man kan se hittills.

– Det är ett tydligt tecken på att det finns ett behov av förändring i Värmdö, och vi hoppas på en plats i kommunfullmäktige, säger han.

Spärren för att komma in i kommunfullmäktige i Värmdö är minst 2 procent av rösterna, så det finns en chans, menar han.

Vilka kan ni tänka er att styra ihop med, om ni får ett mandat?

– Vi vill inte knyta oss till någon, utan tänker i så fall stå utanför alla koalitioner. Vi kommer stödja förslag som vi tycker är bra för Värmdö, oavsett vilket parti det kommer ifrån. Vi kommer att intressera oss för sakfrågor som vi anser viktiga, säger Fredrik Zetterberg.

https://www.mitti.se/nackavarmdo/valet-2022-i-varmdo-socialdemokraternas-comeback/repvif!PoihRPP@mSkFBv5nsKXGlA/

https://www.mitti.se/nyheter/valvindarna-i-stockholm-i-sex-punkter/repvil!zMqMj7XG8tj7Tt3IUQPvGQ/