Lejla Vlidimic, 30, Skogås tycker inte om att skatten sänks. "Det är lätt att glädjas i stunden över att man får en hundralapp mer, men man måste tänka på vad skatten går till. Även om alla kanske inte nyttjar det just nu, så kan man hamna i ett läge när man behöver det." Foto: Sacharias Källdén

Starka reaktioner på skattesänkning bland Huddingeborna

Den borgerliga koalitionen vill sänka skatten i Huddinge – med tio öre. För medelinkomsttagaren i Huddinge motsvarar det ungefär en kanelbulle i månaden. Beskedet om skattesänkningen möttes av starka reaktioner bland Huddingeborna.

  • Publicerad 04:00, 28 okt 2020

"Pinsamt." Valfläsk redan". "Ett steg i rätt riktning."

Beskedet om att den borgerliga koalitionen vill sänka skatten nästa år väckte starka reaktioner i sociala medier. En invånare startade till och ett upprop mot skattesänkningen.

– Skattesänkningar väcker mycket känslor, det är uppenbart, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande.

Huddinge är en av de kommuner som har högst kommunalskatt i länet och skatten har inte sänkts på sju år. De borgerliga partierna gick till val på att sänka skatten. Halvvägs in i mandatperioden är det nu dags.

– Vi ser att det finns utrymme i budgeten den här gången att både prioritera skolan, förskolan och äldreomsorgen och ge en efterlängtad återbäring till Huddingeborna. Det är både rimligt och rättvist att de får behålla mer pengar i plånboken, sa Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande till Mitt i Huddinge i förra veckan.

Huddinge räknar med att göra ett positivt resultat på 169 miljoner kronor 2020. En starkt bidragande orsak till den goda ekonomiska situationen är att staten har skjutit till rekordmycket pengar till kommunerna under coronakrisen.

En kanelbulle i månaden

Men det är en minimal sänkning. Skatten sänks med tio öre från 19,87 till 19,77 kronor per intjänad hundralapp. För medelinkomsttagaren i Huddinge som tjänar omkring 28 000 kronor i månaden handlar det om 28 kronor. Ungefär vad en kanelbulle kostar på ett bättre bageri.

– Vi tycker att det är viktigt att sänka skatten men vi vill också prioritera skolan och omsorgen och fortsätta hålla ordning i kommunens ekonomi. Det är en liten sänkning, men det är ett steg i rätt riktning mot att inte ta ut mer i skatt än andra kommuner, säger Daniel Dronjak.

Skattesänkningen kostar kommunen 27 miljoner kronor. Ungefär lika mycket, 26 miljoner går till grundskolan och förskolan.

Här görs en 1-procentig uppräkning för löner, inom de andra verksamheterna görs ingen uppräkning alls.

– Om det kommer att räcka återstår att se. Det är ett tufft förslag, men om man ser till de totala kostnaderna för skolan och förskolan ligger vi bra till jämfört med andra kommuner.

Satsar på trygghet, drift och underhåll

Bland budgetens satsningar finns ett nytt trygghetspaket på 10 miljoner.

– Vi vill gärna pröva trygghetsvärdar, men det kan också handla om belysning och kameraövervakning, säger Daniel Dronjak.

7 miljoner kronor satsas på drift och under håll, vilket är en ökning med 7 procent.

– Det är en historisk satsning och det gör vi för att det finns ett sort behov av att underhålla gator och parker. Vi har varit bra på att inviga parker, men inte så bra på att underhålla dem, säger kommunalrådet Christian Ottosson (C).

Enkätfråga: Vad tycker du om skattesänkningen?

Så mycket pengar går till varje område

Sänkt skatt: 27 miljoner

Förskola och grundskola: 26 miljoner

Äldreomsorg: 28,5 miljoner

Trygghet och trivsel: 10 miljoner (utemiljöer, trygghetsvärdar)

Stadsmiljö: 7 miljoner

Digitaliseringspott: 6,5 miljoner

Stärkt miljöstrategiskt arbete: 1 miljon

Övriga satsningar: 6,1 miljoner

Överskottsmål: 2 procent

Visa merVisa mindre