Storvinst mot Häcken i seriepremiären, uddamålsvinster mot Gusk och Jitex och oavgjort mot Lidköping och Mallbacken – dock förlust mot starka Alingsås.

Säsongen har börjat bra i Elitettan, Sveriges näst högsta fotbollsdivision, för Bollstanäs SK:s damlag.

Det blev vinst för BSK mot Gusk med 3-2 i säsongens andra match.

Det blev vinst för BSK mot Gusk med 3-2 i säsongens andra match.

Mattias Lindberg

Varför har det gått så bra i de första matcherna?

– Hårt jobb. Det låter som en klyscha, men det är så. Det är svårt att skapa chanser på oss, vi är duktiga på att spela bollen snabbt framåt. Vi pratar också om hur vi känslomässigt reagerar om vi leder, om vi ligger under, om vi förlorar. Man ska alltid vara förberedd, säger BSK:s huvudtränare Christoffer Cylvén.

Christoffer Cylvén, fotbollstränare BSK dam.

Christoffer Cylvén, fotbollstränare BSK dam.

BSK

Han kom från Piteå IF DFF i januari och ska med assisterande tränare Fredrik Ehnström leda laget genom säsongen.

– Vi är nykomlingar i Elitettan och målsättningen är att hålla oss kvar, säger Christoffer.

Vägen dit kantas av träningar fyra gånger i veckan, match i princip varje helg och utmaningar med många nya, yngre spelare i truppen.

– Vi har tre 05:or och ett ungt lag i övrigt. Det gäller att få spelarna att förstå vad som krävs för att vinna matcher på elitnivå. Det är det rutin handlar om. Men jag har stor tilltro till det här laget, de har en bra inställning.

Linn Allgulin i matchen mot Gusk.

Linn Allgulin i matchen mot Gusk.

Mattias Lindberg

Högt och lågt presspel

Christoffer Cylvén beskriver att laget har ett grundsätt att spela på (ombytligt, högt och lågt presspel), som utvärderas kontinuerligt.

– Vi frågar oss alltid vad som behövs inför nästa match. Vi utgår från hur motståndarlaget spelar och funderar utifrån det vad som blir viktigt i vårt spel. Vårt försvarsspel ska till exempel vara svårt för motståndarna att läsa av.

Säsongen sträcker sig ända in i november med ett kort sommaruppehåll.

– Uppehållet är också en utmaning, visserligen samma för alla lag men det gäller att träna och leva så att man kan prestera varje vecka. Det positiva är ändå truppen som har en bra bredd. Vi hade redan efter omgång 3 startat med 17 olika spelare och spelat med 18.

Att spela i Elitettan innebär en hel del resande, från Bromölla i söder till Umeå i norr.

– Det blir spännande att se hur vi klarar de långa bussresorna till matcherna. Det är flera som inte är vana resorna och där behöver spelarna fundera kring vad som passar dem, för det sliter på kroppen att resa.